Κατηγορία Ιαν, 2022

Ενημέρωση

0

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Μετά και τις δηλώσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη σας ενημερώνουμε πως η εμπορική αγορά του Βόλου αύριο Τρίτη 25/1 θα λειτουργήσει ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Η Γενική Αργία δεν αφορά τη δική μας περιοχή αλλά την περιφέρεια Αττικής, τους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, τις Σποράδες και την Κρήτη.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ενημερωθείτε.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας διεξήγαγε δειγματοληπτική έρευνα με θέμα «Εμπορική κίνηση εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς 2021».

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας απεστάλη σε όλα τα εγγραφόμενα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου ηλεκτρονικά και οι απαντήσεις των μελών μας ήταν ανώνυμες και εμπιστευτικές, προκειμένου να καταγραφεί η  πληρέστερη εικόνα των αποτελεσμάτων και η αντικειμενικότητα της εμπορικής κίνησης. Για την υλοποίηση της έρευνας ανταποκρίθηκαν 98 αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις σε ερωτήσεις που αφορούσαν την εμπορική κίνηση της περιόδου συγκριτικά με την περσινή περίοδο ( περίοδος πανδημίας) και την περίοδο προ πανδημίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η διεξαγωγή και υλοποίηση ολοκληρωμένων ερευνών στον εμπορικό και επαγγελματικό κλάδο των κατά τόπων περιοχών αποτελεί το κύριο εργαλείο αξιολόγησης των συνθηκών και προσφέρει πληροφορίες για το σχεδιασμό αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων και την προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά παρατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Επιστολή προς Βουλευτές Μαγνησίας για χορήγηση Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας σε αυτοαπασχολούμενος εμπόρους που νοσούν από COVID – 19

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε επιστολή προς τους Βουλευτές Μαγνησίας ζητώντας τη συμβολή τους στη θέσπιση ειδικού επιδόματος ασθενείας σε αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από COVID – 19.  Παρακαλώντας όπως δώσουν  τη δέουσα προσοχή στο αίτημα πολλών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. 

Είναι γνωστό ότι η  έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας ήταν υψηλή και για την προστασία όλων επικαιροποιήθηκε η χορήγηση αδειών νόσησης  και τις εξ αυτών αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα,  οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να απουσιάσουν από την εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά δεν ελήφθη καμία πρόνοια για την νόσηση των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και για την απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο  αυτή  , που στον κλάδο του εμπορίου σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι νοσήσαντες ξεπερνούν τις 140.000.  Όταν ο αυτοαπασχολούμενος έμπορος βρίσκεται θετικός στον COVID – 19 αναγκάζεται  να κλείσει το κατάστημά του και να απωλέσει έσοδα τουλάχιστον 5 ημερών, χωρίς να δικαιούται μέχρι σήμερα να λαμβάνει κανένα χρηματικό βοήθημα για την έστω και μερική αναπλήρωση των απωλειών του.

Σε μια περίοδο που ο εμπορικός κόσμος αγωνιά για την εξέλιξη της πανδημίας και οι τζίροι βυθίζονται σε συνεχή ύφεση, για ακόμη μια φορά η παράλειψη της Πολιτείας είναι αδικαιολόγητη.

Επίσημα, λοιπόν,   ζητούμε από τους Βουλευτές μας όπως συμβάλουν στη θέσπιση  Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας για τους νοσούντες από COVID – 19 αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, το οποίο μπορεί να χορηγείται από τον ΕΦΚΑ ή τον ΟΑΕΔ, επισημαίνοντας πως ήδη ανάλογο επίδομα χορηγείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Κύπρο ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, με βάση υπολογισμού του τις ασφαλιστέες αποδοχές των αυτοαπασχολουμένων. Στη χώρα μας, καθώς οι ασφαλιστικές κατηγορίες προβλέπουν προκαθορισμένα ποσά εισφορών ανεξαρτήτως εισοδήματος, ο υπολογισμός του Ειδικού Επιδόματος προτείνουμε να γίνει στη βάση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ή του Εθνικού Διάμεσου Μισθού. Επιπλέον θα πρέπει να προβλέπεται η επέκταση και η διεύρυνση του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας σε περίπτωση απουσίας του νοσήσαντος αυτοαπασχολουμένου περισσότερων των 5 ημερών, ή/και σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας του,  η οποία θα απαιτήσει την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, πάντα κατ΄ αναλογία με τα προβλεπόμενα για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζουμε ότι στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ όλοι οι έμποροι καταβάλλουν από το 2011 κάθε μήνα 10 ευρώ, πέραν των ασφαλιστικών τους εισφορών, χωρίς όμως ποτέ το κεφάλαιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρωθεί να έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των ανέργων εμπόρων ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό υπέρ του κλάδου.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2022

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, σας ενημερώνει ότι οι χειμερινές εκπτώσεις του έτους 2022,  ξεκινούν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και λήγουν Σάββατο 05 Μαρτίου 2022  για την πόλη μας, σύμφωνα με το πλαίσιο εκπτωτικών περιόδων για τις Περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων (ΦΕΚ 5363/β’/19.11.2021) .

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

H αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες και υποχρεωτικές, ενώ η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης είναι καταρχήν δυνητική. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να αντιστοιχεί στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 (η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων), τα εμπορικά καταστήματα- μέλη μας μπορούν προαιρετικά να λειτουργήσουν με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 15:00.

Τέλος, να επισημάνουμε την γενικότερη υποχρέωση για τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την αποφυγή υψηλών προστίμων και να υπενθυμίσουμε τις υποχρεώσεις όλων των επιχειρήσεων για την χρήση προστατευτικής μάσκας, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς χώρους, την τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για τον καθαρισμό των χεριών, τον έλεγχο πιστοποιητικών για την είσοδο στο κατάστημα και τέλος την υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

0

Υπενθυμίζεται ότι η εορτή των Θεοφανίων , 6η Ιανουαρίου κάθε έτους αποτελεί επίσημη αργία (αρθ.60 του Ν. 4808/2021). Ως εκ τούτου τα καταστήματα λιανικού εμπορίου παραμένουν κλειστά.