ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΣΕΕ- «ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ»

Δημοσιεύθηκε 21.09.2016 από τη

0

Για ακόμα μία χρονιά η ΕΣΕΕ τιμά την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου. Για μία ακόμα χρονιά, το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην ελληνική αγορά εργασίας. Για ακόμα μία χρονιά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση συνεχίζουν να ταλανίζουν τους Έλληνες μικρομεσαίους. Για μία ακόμα χρονιά το επίδικο της ανάκαμψης της οικονομίας είναι ο συλλογικός στόχος που δίνει ελπίδα σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Για το ελληνικό εμπόριο η εφετινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου είναι μία σημαντική ευκαιρία για να εκφράσει προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας την αγωνία του και προς την πολιτική ηγεσία τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του. Οι έλληνες έμποροι δεν είναι αναλώσιμοι, ούτε βέβαια οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» για τα προβλήματα της χώρας. Ασκούν μία οικονομική δραστηριότητα που είναι βαθιά εγγεγραμμένη στην οικονομική δομή της χώρας και έχουν δημιουργήσει μία σημαντικότατη επιχειρηματική παράδοση που βαραίνει στο παρόν και διανοίγει προοπτικές για το μέλλον. Γι’ αυτόν το λόγο διεκδικούν ενεργά τα αιτήματά τους, κατέρχονται στο δημόσιο διάλογο με αξιοπρέπεια και με πλήρως τεκμηριωμένες θέσεις. Ουδέποτε ενέδωσαν στη δημαγωγία και στην εύκολη διαμαρτυρία και πάντοτε επεδίωξαν τη συνεννόηση και τη σύμπνοια για να υπερβεί η πατρίδα μας την καταστροφική συνθήκη της κρίσης.

 

Έτσι, με αφορμή την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, η ΕΣΕΕ διατυπώνει εκ νέου τα τρία αιτήματα της Μμε επιχειρηματικότητας, τα οποία θα δώσουν διέξοδο στη Μμε επιχείρηση που βιώνει τεράστια δυσπραγία. Το πρώτο αίτημα αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «επιχειρηματικού» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πολύ συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking εκ μέρους των καταναλωτών. Τον καθορισμό ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

 

Το δεύτερο αίτημα αφορά σε μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των οφειλετών και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι και 31/12/2017.

Το τρίτο αίτημα είναι το «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ, με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών, προκειμένου αφενός να διευκολυνθεί μία σημαντική μερίδα ασφαλισμένων του Ταμείου και αφετέρου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και η ρευστότητά του. Η υποβληθείσα τεκμηριωμένη θέση της ΕΣΕΕ αφορά αποκλειστικά και μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2010 – 2016, διάστημα κατά το οποίο επήλθε δραματική συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων με συνέπεια την αδυναμία καταβολής των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Ως εκ τούτου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από την περίοδο της κρίσης δεν περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη ρύθμιση. Η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αμεσότερη, χωρίς χρονοτριβές και καθυστερήσεις, επειδή σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Είναι σαφές ότι τόσο ο κ. Πρωθυπουργός όσο και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, αποδέχτηκαν και στήριξαν τα τρία αιτήματα της ΕΣΕΕ. Είναι εξίσου σαφές ότι οι θεσμοί στάθηκαν αρνητικοί απέναντι σε αυτά, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. Καλούμε τους εκπροσώπους των θεσμών να επανεξετάσουν τη θέση τους. Οι Έλληνες μικρομεσαίοι δεν επιθυμούν να απαλλαγούν των οφειλών τους, αλλά αντίθετα ζητούν ορισμένες στοχευμένες παρεμβάσεις για να είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις. Οι Έλληνες έμποροι δεν είναι μπαταχτσήδες. Είναι σκληρά εργαζόμενοι επαγγελματίες, που αγωνίζονται καθημερινά για να διασφαλίσουν το μέλλον των οικογενειών τους και των οικογενειών των εργαζομένων τους. Θα πρέπει να σταματήσει ο στιγματισμός και η δαιμονοποίηση του Έλληνα Μμε επιχειρηματία, καθώς εν τέλει εμείς είμαστε από τις βασικές πηγές εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση στοιχειώδους κοινής λογικής, για να αποτραπούν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις και καταστάσεις ασφυξίας στην αγορά. Άμεση επιδίωξη της ΕΣΕΕ είναι η ακόμα πιο πεισματική διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων στο επόμενο διάστημα από όλους τους αρμοδίους και η εκκίνηση μίας γενικότερης συζήτησης για το μέλλον της ελληνικής αγοράς. Το ΔΣ της ΕΣΕΕ εύχεται χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους ηρωικούς εμπόρους της Χώρας, τις οικογένειές μας, καθώς και στους εμποροϋπαλλήλους, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2016

Δημοσιεύθηκε 11.07.2016 από τη

0

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις του παρόντος έτους αρχίζουν τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου και θα λήξουν την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους επιχειρηματίες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Παράλληλα με τα παραπάνω, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016.

Έτσι, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου προτείνει σε όποιον επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημά του την Κυριακή 17/7/2016 να λειτουργήσει από τις 11:00 έως τις 15:00.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε 06.07.2016 από τη

0

Τις τελευταίες μέρες, παρουσιάστηκαν στην πόλη μας, από καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, κρούσματα αναγγελίας εκπτώσεων , σε περίοδο που αυτές απαγορεύονται από το νόμο.

Ως εκ τούτου, και έπειτα από τα δικαιολογημένα παράπονα συναδέλφων, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου προέβη σε καταγγελία των κρουσμάτων αυτών στην Εποπτεία Εμπορίου, προκειμένου να προασπίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους και το καταναλωτικό κοινό, ότι η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, ορίζεται σαφώς από το νόμο και η έναρξή τους είναι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και η λήξη τους στις 31 Αυγούστου.

Όλο το υπόλοιπο διάστημα, ο νόμος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διενεργούν προσφορές.

Σαν Εμπορικός Σύλλογος Βόλου θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις της πόλης μας που σέβονται και τηρούν τη ισχύουσα νομοθεσία και υπηρετούν με σεβασμό το θεμιτό ανταγωνισμό. Προτρέπουμε δε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διενεργούν έρευνα πριν προβούν στις αγορές τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε 30.06.2016 από τη

0

Ο εμπορικός κόσμος ζει 7 χρόνια κρίσης, την οποία έχει πληρώσει με 260.000 λουκέτα συναδέλφων και με πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας.

Οι πολιτικοί συνεχίζουν να κοιτούν με αδιαφορία προς εμάς και κάθε χρόνο, αντί να σταθεροποιούμαστε τουλάχιστον, για να αρχίσει η άνοδος της ανάπτυξης, αντίθετα βουλιάζουμε περισσότερο.

Αποκορύφωμα, ο τελευταίος χρόνος των capital control (που είχε έρθει για λίγες ημέρες) όπου κλείσανε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις, μόνο στη Μαγνησία.

Έχουμε κουραστεί και απογοητευτεί να ακούμε υποσχέσεις για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Έχουμε κουραστεί να ακούμε για ανάπτυξη, μια ανάπτυξη όμως που δεν έρχεται με την αύξηση της φορολογίας που έγινε και με το περιβάλλον των capital control. Εξάλλου, αυτό το λέμε και οι άνθρωποι της αγοράς και οι καλύτεροι οικονομολόγοι. Η απορία όμως είναι , πως, οι πολιτικοί επιμένουν ότι θα έρθει η ανάπτυξη με τέτοιες συνθήκες.

Έχουμε δει μεγάλες αλυσίδες να κλείνουν, τελευταίο παράδειγμα η εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η οποία ενδεχομένως θα παρασύρει και 3.000 επιχειρήσεις σε περισσότερα προβλήματα.

Ακόμη όμως και τώρα βλέπουμε την παγερή αδιαφορία των υπευθύνων.

Η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί. Χρήματα δεν υπάρχουν για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις. Οι 100 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταρρεύσει. Κι εκεί δεν γίνεται τίποτα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε και να έχει έσοδα και το κράτος, αλλά και να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις.

Έστω και την τελευταία στιγμή, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, ζητούμε από τους πολιτικούς μας να σταθούνε στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσουν ένα δροσερό καλοκαίρι για την επιχειρηματικότητα παίρνοντας γενναίες αποφάσεις και όχι αποφάσεις ψήφων.

Γιατί κάποια στιγμή όλοι κρινόμαστε.

Ζητούμε από τους καταναλωτές, αφού πρώτα τους ευχαριστήσουμε θερμά για την υποστήριξή τους στην τοπική αγορά, να συνεχίσουν να αφήνουν τα χρήματα στην πόλη και τη χώρα μας, να μας κάνουν τις παρατηρήσεις τους και τα παράπονά τους, έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι για εκείνους.

Τέλος, ζητούμε από τους συναδέλφους επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τον τυφώνα Κρίση.

Κι εμείς οι ίδιοι να υποστηριζόμαστε μεταξύ μας στις επιχειρήσεις μας. Εξάλλου μην ξεχνάμε, μεταξύ μας οι επιχειρήσεις, να χρησιμοποιούμε μόνο μετρητά και όχι πιστωτική κάρτα, γιατί δεν δικαιούμαστε να χτίσουμε αφορολόγητο μια που η πολιτεία μας το στερεί.

Καλό καλοκαίρι με υγεία και δύναμη για όλους.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του

Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

 

Τσέλιος Κωνσταντίνος

 

 

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε 14.06.2016 από τη

0

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016, ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος η αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας θα παραμείνει κλειστή. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως αργία και τα καταστήματα στη Θεσσαλία και σε πολλές περιοχές της χώρας μας παραμένουν κλειστά.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: «ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ»

Δημοσιεύθηκε 10.06.2016 από τη

0

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Aσφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα

«Υγεία και ασφάλεια στα εμπορικά καταστήματα».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 18.00΄ στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. στον Βόλο (Αλαμάνας 33, απέναντι από το Old City).

Στην ημερίδα θα αναλυθούν θέματα υγείας και ασφάλειας στον κλάδο και θα παρουσιαστεί το νέο δωρεάν ηλεκτρονικό εργαλείο OiRA, για την εκπόνηση της μελέτης εκτίμησης των επαγγελματικών κινδύνων για τα εμπορικά καταστήματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε 19.05.2016 από τη

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου έστειλε την κάτωθι ανοιχτή επιστολή προς τους Βουλευτές Μαγνησίας:

 

Προς

Βουλευτές Μαγνησίας:

 

κ. Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο

κ. Μπαλλή Συμεών

κ. Παπανάτσιου Αικατερίνη

κ. Μπουκώρο Χρήστο

κ. Στεργίου Κωνσταντίνο

 

Ανοιχτή Επιστολή

Κυρία/ Κύριοι Βουλευτές,

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, την τραγωδία που περνάει η εμπορική αγορά. Η πτώση του τζίρου, πλέον , είναι ανεξέλεγκτη. Είναι υποχρέωση μας, για πολλοστή φορά, να σας καλέσουμε να καταψηφίσετε στις 21-22 Μαΐου 2016, το νέο νομοσχέδιο με τα επιπλέον υφεσιακά μέτρα.

Σας καλούμε να μην ζητήσετε αυξήσεις φόρων.

Σας καλούμε να μην βάλετε έμμεσους φόρους στους καταναλωτές (βενζίνη, τρόφιμα, καφές, τσιγάρα κλπ).

Σας καλούμε να επαναφέρετε την ρύθμιση των 100 δόσεων, διότι η πρόβλεψή μας ( και πάντα πέφτουμε μέσα στις προβλέψεις μας) είναι, ότι πολλοί από τους συναδέλφους θα χάσουν τη ρύθμιση που ήδη έχουν . Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν μετά να προχωρήσουν σε επόμενη ρύθμιση με μόλις 12 δόσεις, όπως ισχύει με την τρέχουσα διαταγή.

Σας καλούμε να ψηφίσετε επιτέλους την τροπολογία για τον ακατάσχετο λογαριασμό, κάτι που έπρεπε να έχει ήδη γίνει , καθώς ο Υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό γι’ αυτό. Με αυτή την απόφαση θα μπορούσαν όλοι οι συνάδελφοι να προμηθευτούν τα μηχανήματα POS.

Σας καλούμε να κοιτάξετε τον ιδιωτικό τομέα, γιατί τον αποτελούν άνθρωποι της κοινωνίας και είναι άδικο, οι μόνοι πολίτες αυτής της χώρας, που δεν έχουν αφορολόγητο, να είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μην ξεχνάτε ότι εσείς έχετε αφορολόγητο.

Τέλος, σας προκαλούμε να μας πείτε, πως μπορεί να διατηρηθεί μια ελληνική επιχείρηση, με ποιο τρόπο μπορεί να σταθεί με τέτοια φορολογία, χωρίς αφορολόγητο, με capital control, και με όλο το κακό οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα.

Αν μπορείτε να μας αποδείξετε, ότι η ελληνική επιχείρηση δύναται να επιβιώσει, θα το δεχτούμε με χαρά, για να μπορούμε κι εμείς να επιβιώσουμε, να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.