Έπειτα τις τελευταίες  ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη Αδ για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου  με τη μέθοδο «click away», πολλοί συνάδελφοι είναι σε κατάσταση αγανάκτησης, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής στις τοπικές επιχειρήσεις και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις πώλησης κι εξυπηρέτησης πολλών ειδών.

Σαφώς, πρωτεύον μέλημα μας είναι η δημόσια υγεία, γι΄ αυτό   οι συνάδελφοι έμποροι έχουν τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας υπέρ του καταναλωτή και του κοινού για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, παρά τις οικονομικές συνέπειες που υπέστη .

Δυστυχώς , οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται για ακόμη μια φορά χτυπήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού όλοι οι κλάδοι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και δεν εμπορεύονται ίδιου είδους προϊόντα. Γι΄αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για πρακτικές που ευνοούν το συμφέρον των λίγων και αποκλείουν μεγάλο μέρος των μικρών επιχειρήσεων από τον πενιχρό πλέον τζίρο της αγοράς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου καλεί εκτάκτως διευρυμένη  διοικητική συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Χρυσοχόων & Ωρολογοποιών Μαγνησίας, συνυπογράφοντας την ακόλουθη επιστολή προς το γραφείο του Πρωθυπουργού, κ Μητσοτάκη Κ., τους Υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη Αδ. και Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Σ, τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής πολιτικής, κ. Τριαντόπουλο Χρ  , τους Βουλευτές Μαγνησίας, την ΕΣΕΕ και την ΟΕΜΕΘ ζητώντας την άρση της εμπορικής πρακτικής “click away” και την ενίσχυση της μικρής επιχείρησης με «γενναία» μέτρα στήριξης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

« Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο  Εμπορικός Σύλλογος Βόλου οφείλει να σας μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια των συναδέλφων επιχειρηματιών κι επαγγελματιών για τον εμπαιγμό της προστασίας των πολιτών με την αυστηρότητα μη λειτουργίας του λιανεμπορίου, όταν έχουν εντοπιστεί απαράδεκτη αμέλεια κι επικίνδυνες τακτικές μεγάλων εμπορικών καταστημάτων κι υπεραγορών. Δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στήριξης στις μικρές επιχειρήσεις, που μετα βίας αγωνίζονται να κρατηθούν οικονομικά ζωντανές όπως και οι επιχειρηματίες σε ψυχική και πνευματική νηφαλιότητα.

Η αναστολή λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου άφησε μεγάλο κενό εκμετάλλευσης των υπεραγορών να αυξήσουν τα κέρδη τους, την ώρα που η χώρα θα ρημάξει από το λουκέτο των μικρών επιχειρήσεων, από τις οποίες θα απαιτήσει το κράτος οικονομικές εισφορές από ταμεία άδεια.

Η τακτική αποδυνάμωσης του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία θα είναι σύντομα ορατή, εφόσον επιτρέψατε καταστήματα μεγάλων συμφερόντων, πολυκαταστήματα και υπεραγορές να έχουν τη μερίδα του λέοντος .

Εξίσου σημαντικό ατόπημα της κυβέρνησης, για το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου , όπως και τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα έχουν απευθυνθεί εγγράφως στους αρμόδιους υπουργούς,  είναι η  παρωδία του συστήματος click away, το οποίο δεν έχει πεδίο εφαρμογής και θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στον τρόπο εξυπηρέτησης πελατών  όσο και στην ενίσχυση αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.  Κι αυτό είναι ευνόητο όταν μόλις το 15% της τοπικής αγοράς διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς να παραγκωνίζεται και να υποβαθμίζεται.

Ακόμη, επισημαίνεται η πρόδηλη εύνοια προς τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, κυρίως των supermarket, στις οποίες επετράπη η πώληση επιλεγμένων αγαθών μεγάλης διάρκειας, την ώρα που απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων των αντίστοιχων ΚΑΔ .

Επιπλέον, το πρόσφατο γεγονός πώλησης λιανικών ειδών από μεγάλα καταστήματα με το πρόσχημα χονδρικής πώλησης και συνωστισμού των πελατών, για το  οποίο οι φορείς – με επιείκεια θα χαρακτηριζόταν ότι – εθελοτυφλούν.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σκοπός του Εμπορικού Συλλόγου μας είναι να διαφυλάξει το εμπόριο ακμαίο και δυνατό, να στηρίξει τους συναδέλφους εμπόρους, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους μας, τους συνεργάτες μας, το ίδιο καλούμε από τη θέση σας να κάνετε κι εσείς. Ακόμη κι αν ανακοινωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, δυστυχώς η βιωσιμότητα της μικρής επιχείρησης είναι επισφαλής, καθώς ο Δεκέμβρης, ο πιο παραγωγικός κι εμπορικός μήνας του έτους έχει χαθεί. Η κραυγή αγωνίας για το μέλλον μας είναι ηχηρή και ευελπιστούμε ότι τα δίκαια αιτήματα μας για «γενναία» μέτρα στήριξης, για  χρηματοδοτήσεις μη επιστρεπτέες και ενίσχυση της ρευστότητας θα εισακουστούν.

Πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος και σας ζητούμε να αρθεί άμεσα η απόφαση εφαρμογής της “click away” πώλησης δίνοντας το αίσθημα ισότητας σε μια ελεύθερη αγορά, όχι ενδυνάμωσης θεσμού ολιγοπωλίου. Ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο είμαστε στη διάθεση των Υπουργών σας για ενημέρωση και συζήτηση για την επόμενη μέρα της λειτουργίας της αγοράς εντός της υγειονομικής κρίσης.»