Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου πληροφορήθηκε την υπονόμευση άρθρου της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, με την τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μάς αιφνιδιάζει και προκαλεί για ακόμη μια φορά αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει να μη συμμερίζεται τις διαθέσεις μας, καταθέτοντας μία αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο μέσα στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ”Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας»(;).

Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες.

Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές.

 

Όταν οι έμποροι βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδα και δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις, η κυβέρνηση παίζει στις πλάτες μας ένα ανέντιμο παιχνίδι των πολυεθνικών και την ώρα που η ενεργειακή κρίση πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η κυβέρνηση «σφυρίζει ανέμελα» χωρίς ανακοινώσεις για νέα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης.

Επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και σύσσωμοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Ελλάδος καταδικάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής και την καλούμε να την αποσύρει άμεσα.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε απόφαση χθεσινής έκτακτης διοικητικής συνεδρίασης προτείνει στα εμπορικά καταστήματα -μέλη του να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022.