Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εκφράζοντας την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου της πόλης μας, θεωρεί ότι η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.4992/22.1.2021, δεν συνεισφέρει στην αύξηση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν αποτελεί μέτρο στήριξης των ΜμΕ ούτε και μέτρο κατά της πανδημίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ο φόβος και η ανασφάλεια ενός ακόμη γενικού απαγορευτικού, όμως οι ιθύνοντες οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ότι η μικρομεσαία επιχείρηση τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των καταναλωτών σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες που οι μεγάλες ουρές αποτελούν αιτία συγχρωτισμού και κανείς δεν μεριμνά για την εξάλειψη του φαινομένου. Από τη δική μας θέση η μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να στηρίξει μια ακόμη μέρα «λειτουργίας», καταργώντας μάλιστα την κυριακάτικη αργία και συμβάλλοντας στην παγίωση και των 52 Κυριακών. Τα λειτουργικά έξοδα των Κυριακών προστίθενται στα ήδη επιβαρυμένα έξοδα των προηγούμενων μηνών, που καμιά επιστρεπτέα δεν μπορεί να καλύψει. Τέλος, το μέτρο αυτό δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως θα εξασφαλίσει την προστασία της δημόσια υγείας, όταν αποτελεί ακόμη μια αφορμή για άσκοπη μετακίνηση.

Γι΄ αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου προτείνει στα εμπορικά καταστήματα – μέλη του Συλλόγου να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, υπενθυμίζοντας βέβαια στους συναδέλφους εμπόρους που δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή ότι ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα της προαιρετικής λειτουργίας των επιχειρήσεων τους από τις 07:00 έως τις 20:00. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η αγορά χρειάζεται ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ορθό σχεδιασμό ανάπτυξης, ευκαιρίες άνθησης και όχι «διευκολύνσεις» στα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές. Δυστυχώς, οι πρόχειρες αποφάσεις δεν προσφέρουν προϋποθέσεις εμπιστοσύνης για την οργάνωση του εμπορίου, αφού επανειλημμένα οι Εμπορικοί Σύλλογοι πανελλαδικά έχουν εκφράσει την κατάργηση λειτουργίας των λοιπών Κυριακών εκτός των τριών εορταστικών Κυριακών του έτους, οι οποίες είναι αντικειμενικά αποδοτικές.

Πρώτοι, εμείς οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θέλουμε να εξαλειφθεί ο φόβος εξάπλωσης του ιού, να επανέλθουμε όλοι στην κανονικότητα μας υγιείς κι ασφαλείς και να επαναλειτουργήσουν όλοι οι κλάδοι, ώστε να έχουμε σταθερά βήματα οικονομικής ανάκαμψης και ευελπιστούμε στην γρήγορη ανάπτυξη της χώρας.