Προσκεκλημένος ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, την 20η Μαΐου, στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου εκθέτοντας τις απόψεις του σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές και άλλες διατάξεις» .

Κατά την ακρόαση του ο Πρόεδρος του ΕΣΒ, κος Οντόπουλος Απ.  επισήμανε,  επί των άρθρων 23 & 25 του σχετικού νομοσχεδίου,   ότι τα μέτρα δεν πρέπει να αφορούν μόνο τις «άμεσα» πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς οι δυο συνεχόμενες πλημμύρες « Daniel» και «Elias» έπληξαν ανεπανόρθωτα το σύνολο του νομού σε όλους τους κλάδους συγκεκριμένα του εμπορίου, του τουρισμού, της καλλιέργειας και της εστίασης όχι μόνο ως υλικές ζημιές αλλά και των μειζόνων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση και στο σύστημα ύδρευσης.

Ο κος Οντόπουλος Απ. αιτήθηκε στοχευμένες ρυθμίσεις 24 δόσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις Σεπτεμβρίου έως Δεκεμβρίου 2024 και την επαναφορά ρύθμισης των υποχρεώσεων σε 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων του νομού Μαγνησίας.

Επίσης, την προκήρυξη ειδικού προγράμματος για την στήριξη των επιχειρήσεων του Ν. Μαγνησίας με το σύστημα της «αυξημένης χρηματοδότησης» σε προγράμματα του ΕΣΠΑ καθώς οι υπάρχουσες προϋποθέσεις ένταξης δεν ευνοούν την ένταξη των πληγεισών επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετο μέτρο στήριξης με την προκήρυξη ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων πρόσληψης  για πλημμυροπαθείς ανέργους στην περιοχή της Θεσσαλίας και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Ακόμη, τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων για πενταετή περίοδο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετεγκατάστασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτός περιοχής Θεσσαλίας, αλλά και να ενισχυθεί η προσπάθεια για προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Τέλος, αιτήθηκε τη μείωση ΦΠΑ για τις πληγείσες περιοχές έως 21/12/2024 καθώς το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον δεν προσφέρει τη βαθμιαία αποκατάσταση των οικονομικών ζημιών όλων των επιχειρήσεων.

Η κατάθεση απόψεων στην Επιτροπή της Βουλής αντανακλά την αξία της δράσης αλλά και την αξιοπιστία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου ως συνδικαλιστικό όργανο , καθώς αναγνωρίζεται για την συνεχή ενασχόληση του με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον μικρομεσαίο έμπορο κι επαγγελματία, για την επαγρύπνηση του σε ζητήματα, τα οποία προκύπτουν στην τοπική αγορά αλλά και όσα αφορούν την ελάφρυνση των υποχρεώσεων του φορολογουμένου ελευθέρου επαγγελματία.

Η δράση του Εμπορικού Συλλόγου είναι αδιάλειπτη και μέχρι σήμερα διεκδικεί να επιλυθούν καίρια προβλήματα των εμπόρων γι΄ αυτό είναι σε επαφή με τους τοπικούς Βουλευτές, όπως με τον κο Μπουκώρο Χρ., ο οποίος ως Πρόεδρος της Επιτροπής απέστειλε την πρόσκληση για τη συμμετοχή μας ως εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο. Ευελπιστούμε να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματα των επιχειρηματιών του νομού και στη άμεση ικανοποίηση τους.