Με την ΠΟΛ 1072/8-4-2011, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τις διαδικασίες ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων επιτηδευματιών, ενημερώνει για τους τρόπους επίλυσης τυχόν φορολογικών διαφορών και εξειδικεύει τη διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής των φόρων.
Μεταξύ άλλων, προσδιορίζονται οι υπαγόμενες στη διαδικασία ελέγχου ανέλεγκτες υποθέσεις καθώς και οι εξαιρέσεις αυτών.  Ως γενική αρχή, σε έλεγχο υπάγονται οι υποθέσεις που αφορούν χρήσεις που έκλεισαν μέχρι και 31/12/2009.
Ο έλεγχος διενεργείται κατά προτεραιότητα σε υποθέσεις που διαπιστώνονται ουσιαστικές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ελλείψεις, αναντιστοιχίες, απώλεια βιβλίων και στοιχείων, ένταξη σε αναπτυξιακούς νόμους κλπ.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου των ειδικών σημειωμάτων ελέγχου και εντός 5 ημερών από την επίδοσή τους, οι υπόχρεοι μπορούν  να υποβάλλουν αίτηση με πρόταση διευθέτησης της φορολογικής διαφοράς, συνυποβάλλοντας και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.