Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου λόγω έντονου προβληματισμού για την έξαρση του φαινομένου εγκληματικότητας από ανήλικους και τις επανειλημμένες κλοπές και απόπειρες κλοπών την τελευταία περίοδο στην εμπορική αγορά απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Φλωρίδη Γεώργιο και τον Υφυπουργό, κ. Μπούγα Ιωάννη, κοινοποιώντας την στους τοπικούς Βουλευτές,  ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου για επανεξέταση και εκ νέου σχεδιασμό λειτουργίας των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Δυστυχώς,  σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας το 2023 αυξήθηκε κατακόρυφα η εμπλοκή ανηλίκων σε διάφορα αδικήματα σε σχέση με το 2022. Γενικότερα, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση  στις κλοπές με δράστες ανήλικους με 1.237 περιστατικά το 2023, σε σύγκριση με 732 το 2022. Επιπλέον, το 2023 κατηγορήθηκαν 198 ανήλικοι για ληστεία ενώ το 2022, 150.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας κάνει μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες για την άμβλυνση του φαινομένου κλοπών και ληστειών στην περιοχή του Βόλου, ωστόσο το πρόβλημα ζημιών και ληστειών σε εμπορικά καταστήματα εντείνεται εβδομαδιαίως.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

Αξιότιμε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σάς εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια κι αγανάκτηση του για την έξαρση του φαινομένου εγκληματικότητας από ανήλικους την τελευταία περίοδο στην εμπορική αγορά του Βόλου.

Αν και η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Μαγνησίας κάνει μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες για την άμβλυνση του φαινομένου κλοπών και ληστειών, ωστόσο το πρόβλημα ζημιών και ληστειών σε εμπορικά καταστήματα εντείνεται εβδομαδιαίως.
Όπως γνωρίζετε το τελευταίο έτος έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εμπλοκή ανηλίκων σε διάφορα αδικήματα. Συγκεκριμένα, ο Βόλος έχει πολλά συμβάντα παραβατικότητας ανηλίκων, το τελευταίο εξάμηνο εντάθηκαν οι μικροκλοπές, οι κλοπές και οι ληστείες σε εμπορικά καταστήματα της πόλης, οι οποίες διαπράχθηκαν από νεαρούς σύμφωνα με συλλήψεις της Αστυνομίας  και αναφορά καταγραφής συμβάντων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σάς επισημαίνει  την ολιγωρία της Πολιτείας για ένα αυστηρό σωφρονιστικό πλαίσιο παιδιών, που προβαίνουν επανειλημμένα σε παραβατικές συμπεριφορές και ενέργειες. Όπως υπάρχει σχετική ενημέρωση από αρμόδιους φορείς, το πλαίσιο κυρώσεων και ποινών για εγκληματικές ενέργειες είναι «χαλαρό», καθιστώντας τα σωφρονιστικά ιδρύματα ανεπαρκή για την εξομάλυνση του κοινωνικού φαινομένου και την επανένταξη των ανηλίκων στην κοινωνία και αγορά εργασίας. Είναι στενάχωρο να πληροφορούμαστε ότι οι ανήλικοι απλά «μπαινοβγαίνουν» σε φυλακές ανηλίκων από τις οποίες τις περισσότερες φορές δραπετεύουν, κλέβουν και στη συνέχεια συλλαμβάνονται για να επιστρέψουν ξανά στο ίδρυμα.

Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς είναι θλιβερό η Πολιτεία να μην μεριμνά για την ορθή σωφρονιστική παιδεία των νέων αλλά και να αφήνει απροστάτευτους τους επιχειρηματίες σε επιτήδειους προκαλώντας ζημιές στα καταστήματα και ζημίες στα ταμεία, όταν οι επιχειρήσεις είναι ήδη επιβαρυμένες με υπέρογκες και καθημερινές υποχρεώσεις .
Ως εκ τούτου ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την εξάλειψη της κοινωνικής παθογένειας και την συμβολή σας σε ένα νέο σχεδιασμό σωφρονιστικού πλαισίου για την πρόληψη και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.