Δεδομένου ότι έφτασε ο χρόνος εφαρμογής του ν. 3730/2008 (1η Ιουλίου ε.ε.) «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις», δυνάμει του οποίου επιβάλλονται συγκεκριμένες απαγορεύσεις στο κάπνισμα, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι, τα οποία ισχύουν από 1ης Ιουλίου 2009:
1. Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε ανήλικους, η τοποθέτησή τους σε προθήκες καταστημάτων, η πώληση σκευασμάτων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής συνδέσεων διαδικτύου (internet cafe).
2. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για παροχή εργασίας.
3. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κέντρα διασκέδασης.  Μετά την έναρξη της απαγόρευσης, τα παραπάνω καταστήματα μπορούν να διαμορφώσουν, εάν θέλουν, περίκλειστους χώρους, αποκλειστικά καπνιζόντων, οι οποίοι διαχωρίζονται πλήρως από το λοιπό κατάστημα και έχουν ειδικό κλιματισμό και εξαερισμό.
4. Ειδικά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έως 70 τ.μ., μπορούν να επιλέξουν να είναι αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.
5. Τον έλεγχο των διατάξεων του νόμου αναλαμβάνει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και οι διοικητικές κυρώσεις είναι βαριές (αρχικά 1.000 € για κάθε παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής 2.000 €, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης).
Με βάση τα ως άνω, το κάπνισμα από 1ης Ιουλίου απαγορεύεται απολύτως στους χώρους εργασίας και επαγγελματικής δραστηριότητας.  Παράλληλα, απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους δραστηριοποίησης της κάθε εμπορικής επιχείρησης, είτε πρόκειται για χώρους λιανικής, χονδρικής είτε υπηρεσιών υποστήριξης.  Δυνατότητες εξαιρέσεων από τις διατάξεις του νόμου δεν δίνονται στα εμπορικά καταστήματα για κανένα λόγο.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη τύπου του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλου, ανακοινώθηκε ότι από τις απαγορεύσεις θα εξαιρεθούν προσωρινά τα καζίνο, το διαχωριστικό στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική θα περιοριστεί στα δύο μέτρα ύψος, ενώ επιχειρήσεις με 50 και πλέον εργαζομένους θα πρέπει να δημιουργήσουν χώρους για καπνιστές.  Ωστόσο, η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός δεν έχει ακόμη εκδοθεί.