Ο εμπορικός κόσμος ζει 7 χρόνια κρίσης, την οποία έχει πληρώσει με 260.000 λουκέτα συναδέλφων και με πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας.

Οι πολιτικοί συνεχίζουν να κοιτούν με αδιαφορία προς εμάς και κάθε χρόνο, αντί να σταθεροποιούμαστε τουλάχιστον, για να αρχίσει η άνοδος της ανάπτυξης, αντίθετα βουλιάζουμε περισσότερο.

Αποκορύφωμα, ο τελευταίος χρόνος των capital control (που είχε έρθει για λίγες ημέρες) όπου κλείσανε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις, μόνο στη Μαγνησία.

Έχουμε κουραστεί και απογοητευτεί να ακούμε υποσχέσεις για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Έχουμε κουραστεί να ακούμε για ανάπτυξη, μια ανάπτυξη όμως που δεν έρχεται με την αύξηση της φορολογίας που έγινε και με το περιβάλλον των capital control. Εξάλλου, αυτό το λέμε και οι άνθρωποι της αγοράς και οι καλύτεροι οικονομολόγοι. Η απορία όμως είναι , πως, οι πολιτικοί επιμένουν ότι θα έρθει η ανάπτυξη με τέτοιες συνθήκες.

Έχουμε δει μεγάλες αλυσίδες να κλείνουν, τελευταίο παράδειγμα η εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η οποία ενδεχομένως θα παρασύρει και 3.000 επιχειρήσεις σε περισσότερα προβλήματα.

Ακόμη όμως και τώρα βλέπουμε την παγερή αδιαφορία των υπευθύνων.

Η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί. Χρήματα δεν υπάρχουν για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις. Οι 100 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταρρεύσει. Κι εκεί δεν γίνεται τίποτα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε και να έχει έσοδα και το κράτος, αλλά και να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις.

Έστω και την τελευταία στιγμή, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, ζητούμε από τους πολιτικούς μας να σταθούνε στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσουν ένα δροσερό καλοκαίρι για την επιχειρηματικότητα παίρνοντας γενναίες αποφάσεις και όχι αποφάσεις ψήφων.

Γιατί κάποια στιγμή όλοι κρινόμαστε.

Ζητούμε από τους καταναλωτές, αφού πρώτα τους ευχαριστήσουμε θερμά για την υποστήριξή τους στην τοπική αγορά, να συνεχίσουν να αφήνουν τα χρήματα στην πόλη και τη χώρα μας, να μας κάνουν τις παρατηρήσεις τους και τα παράπονά τους, έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι για εκείνους.

Τέλος, ζητούμε από τους συναδέλφους επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τον τυφώνα Κρίση.

Κι εμείς οι ίδιοι να υποστηριζόμαστε μεταξύ μας στις επιχειρήσεις μας. Εξάλλου μην ξεχνάμε, μεταξύ μας οι επιχειρήσεις, να χρησιμοποιούμε μόνο μετρητά και όχι πιστωτική κάρτα, γιατί δεν δικαιούμαστε να χτίσουμε αφορολόγητο μια που η πολιτεία μας το στερεί.

Καλό καλοκαίρι με υγεία και δύναμη για όλους.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του

Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

 

Τσέλιος Κωνσταντίνος