Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των παραγωγικών φορέων του νομού Μαγνησίας που σχετίζονται με την αγορά. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι οι κ.κ. Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Οντόπουλος Απ., Γεν. Γραμματέας ΟΕΜΕΘ & Μέλος ΕΣΕΕ, Τσιαπλές Χρ., Προέδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Μπασδάνης Αρ., Β΄Αντιπροέδρος ΟΕΒΕΜ, Φόβο Ι., Πρόεδρος ΟΕΒΕ Μαγνησίας & Σποράδων, Τσουράπας Κ., Πρόεδρος Συλλόγου Χρυσοχόων & Ωρολογοποιών Μαγνησίας, Νιζάμης Δημ., Προέδρος Επαγγελματιών- Βιοτεχνών Αγριάς, Ματσούκα Ξ και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών κι αποφάσισαν τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου διεκδίκησης μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αλλά και των πρόσφατων καταστροφικών αποφάσεων, που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

Οι παραγωγικοί φορείς με δυνατή φωνή ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης κι Οικονομικών να επανεξετάσουν το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων πάντα με ασφαλή υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με σκοπό την επίτευξη των στόχο ευνοϊκών μέτρων για τη σταδιακή επαναλειτουργία των μικρών επιχειρήσεων απεστάλη επιστολή στους Υπουργούς, κ. Γεωργιάδη Αδ. και Σταϊκούρα Στ , με κοινοποίηση στους Βουλευτές Μαγνησίας και την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας εκφράζοντας ότι έπειτα την ανακοίνωση των νέων μέτρων όλοι οι συνάδελφοι του εμπορικού κι επιχειρηματικού κλάδου είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το σχεδιασμό εφαρμογής μέτρων, που δεν ευνοούν τις μικρές επιχειρήσεις.

Με γνώμονα τα παραπάνω απέστειλαν Ψήφισμα όπου διαμαρτύρονται για
την πρακτική τύπου click away, που ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και την άσκηση μέτρων εμπορίου που ευνοεί τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και καταστρατηγεί την ισοτιμία και την ισονομία μεταξύ των κλάδων του λιανικού εμπορίου.

Επίσης, αιτούνται τα παρακάτω μέτρα:

1.Την επανεξέταση άρσης της αναστολής λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων λιανεμπορίου με σειρά μέτρων υγειονομικού πρωτοκόλλου.
2.Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων χωρίς προσαυξήσεις μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά, την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς.
3.Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς χρηματική ποινή.
4.Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
5.Την επιδότηση ενοικίων επαγγελματικής στέγης ποσοστού 70% , ώστε να μην μετακυλήσει το κόστος στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
6.Τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, ακόμη και των ήδη χρηματοδοτημένων προκαταβολών με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
7.Οι νέες μη επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις να ενισχυθούν ως προς το ποσό χρηματοδότησης και να διευρυνθούν οι ΚΑΔ ως προς την ένταξη τους.
8.Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού σε που θα συνδεθεί με τα POS σε ποσοστό 80%
9.Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.
10.Απαλλαγή φόρου ΕΝΦΙΑ έτους 2020 για εμπορικά ακίνητα, συγκεκριμένα πλήρης απαλλαγή σε εμπορικά ακίνητα στα οποία υπάρχει δανεισμός και 50% απαλλαγή στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
11.Την απαλλαγή φορολόγησης βάσει τεκμηρίων.
12. Τη δημιουργία προγράμματος εγγυοδοσίας για λήψη δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο.
13.Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών προς τις ΔΕΚΟ
14.Άμεση απόδοση οικονομικής ενίσχυσης για κάθε φυσικό πρόσωπο που απαρτίζει μια επιχείρηση / εταιρεία αρχής γενομένης το μήνα Δεκέμβριο και κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τα συνδικαλιστικά όργανα της τοπικής αγοράς ενστερνίζονται την άποψη της ΕΣΕΕ, που απευθύνεται στην Κυβέρνηση και στα συναρμόδια Υπουργεία, ότι :

i.Η οικονομική κι υγειονομική κρίση επιβάρυνε τους μικρομεσαίους εμπόρους, που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν όλες τις οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας και εφάρμοσαν υποδειγματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συντελώντας στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
ii.Ο σεβασμός και η στήριξη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι πλέον έμπρακτη.
iii.Στα πλαίσια της αυτονόητης προστασίας της δημόσιας υγείας, η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει κανόνες ισονομίας και θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά.

Τέλος, θεωρούν ότι η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης από τη δυσβάσταχτη δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση τίθεται ως επείγον μέλημα του κράτους. Δυστυχώς, στην αναμφισβήτητη ετήσια ύφεση των τζίρων τώρα προστίθεται και η απώλεια του εορταστικού τζίρου, η οποία ήταν η μόνη ελπίδα εισοδήματος για τον έμπορο. Γι΄αυτό καλείται η Κυβέρνηση να λάβει θέση και να εξετάσει με σοβαρότητα τα αιτήματα, ώστε να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας και να μην βρεθεί η μικρομεσαία επιχείρηση στο χείλος της καταστροφής.