α΄ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
β΄ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ κ.λπ.
  ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

 Σας γνωστοποιούμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με τα δύο νέα προγράμματα που θα έχουν την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.

1. Η κάλυψη με εγγυημένα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

 Τα  ποσό δεν εκταμιεύεται στον δανειζόμενο, αλλά μεταφέρεται απευθείας από την Τράπεζα στον φορέα του Δημοσίου, όπου υφίσταται η οφειλή.
 Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δις ευρώ και αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 28/02/2010. Το πρόγραμμα λήγει στις 31/12/2010.
 Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (νέες ή υφιστάμενες) και όλων των εταιρικών  μορφών, που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.
 Δικαιούχοι, επίσης, είναι και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από την β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους.
 Τα ανώτατο ύψος του δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κατώτατο σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων.
 Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια με 2 χρόνια περίοδο χάριτος κατά τα οποία οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τόκους.
 Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για τα δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.

Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να είναι πλέον επιλέξιμες στον Ν. 3816/2010, για την ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών προς τις Τράπεζες. Λειτουργεί συμπληρωματικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

2. Η κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών με εγγυημένα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ.

 Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές, βάσει τιμολογίων και άλλων νόμιμων παραστατικών.
 Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δις ευρώ και η λήξη του είναι στις 21/12/2011.
 Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων (νέες και υφιστάμενες) και όλων των εταιρικών  μορφών. που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.
 Δικαιούχοι, επίσης, είναι και οι επιχειρήσεις που είχαν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από την β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους.
 Το ύψος του δανείου ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ  και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για την διάρκεια του προγράμματος τις 300.000 ευρώ.
 Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια με 2 χρόνια περίοδο χάριτος κατά τα οποία οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τόκους.
 Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για τα δάνεια άνω των 40.000 ευρώ υ επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.

Οι τελικές προδιαγραφές, οι όροι και οι διαδικασίες θα προσδιοριστούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν από το Δ.Σ. του ΤΕΜΠΜΕ.