Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με ομόφωνη απόφαση με τους υπόλοιπους Εμπορικού Συλλόγους των περιοχών που έχουν τεθεί σε περιορισμό έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου στις 10:00 πμ , απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κοινοποιώντας τη στους εξής :  Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα,  Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων  κ. Νικόλαο Παπαθανάση και Γεν. Γραμματέα Εμπορίου κ. Σωτήριο Αναγνωστόπουλο    ζητώντας την άρση του μέτρου.       

Η επιστολή είναι η εξής: 
Κύριε Υπουργέ,     

 Με την παρούσα κοινή μας επιστολή θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι μετά και την Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠοικ69136, ΦΕΚ 5138Β΄που ισχύει από 6-11-2021 και τα μέτρα που περιλαμβάνει, η επικρατούσα κατάσταση στις τοπικές μας αγορές μόνο ως τραγική μπορεί να περιγραφεί .
Και αυτό γιατί η επισκεψιμότητα στις αγορές μας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο – για τζίρους και έσοδα ούτε λόγος – κι αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι περπατούν πολύ λιγότεροι πολίτες από ότι συνέβαινε στα τυπικά lockdowns.
Συνέπεια όλης αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η αγωνία των συναδέλφων μας, που έχουν εφοδιάσει με εμπορεύματα τις επιχειρήσεις τους  εν όψει της εορταστικής περιόδου.
Σε όλους μας κυριαρχεί ο προβληματισμός για το πως θα ανταποκριθούμε στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις χωρίς ρευστότητα και θα ανταπεξέλθουμε σε επιταγές, ενοίκια, προσωπικό, φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ΚΥΑ 72486 που ισχύει από 22-11-2021 και προβλέπει έναρξη λειτουργίας και των τοπικών μας αγορών μετά τις 10 το πρωί, μέτρο που παρατάθηκε ως τις 20-12-2021.
Θέλουμε επίσης να σας τονίσουμε ότι στις πόλεις μας δεν δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού, ούτε και με τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου με αυτά μετακινούνται πλέον ελάχιστοι και οι οποίες θα επέβαλλαν αυτό το μέτρο, όπως μπορεί κάποιος να κατανοήσει και να δικαιολογήσει την εφαρμογή του στα τρία πολύ μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη).
Επίσης να αναφέρουμε ότι οι τοπικές μας αγορές δεν απευθύνονται μόνο στους κατοίκους των πόλεων μας αλλά και στους κατοίκους των γύρω περιοχών – κωμοπόλεις και χωριά –  οι οποίοι συνήθως προγραμματίζουν να επισκέπτονται τις αγορές τις πρωινές ώρες και να κάνουν τις συναλλαγές τους .
Επίσης να αναφέρουμε ότι το μέτρο αυτό ενισχύει την αδικία σε βάρος των συναδέλφων μας ,καθώς τα πολυκαταστήματα τροφίμων που δεν πωλούν μόνο τρόφιμα, εξακολουθούν να ανοίγουν πιο νωρίς από την αγορά, δημιουργώντας για άλλη μια φορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
 
 
 
Κύριε Υπουργέ
 
Οι επιχειρήσεις των τοπικών μας αγορών έχουν συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας για είκοσι και πλέον μήνες έχοντας υποστεί μεγάλες συνέπειες.
Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που τείνει δυστυχώς να εξελιχθεί και σε οικονομική, οι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές τηρούν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους.
Σας ζητάμε να εξαιρεθούν οι πόλεις μας από την εφαρμογή του μέτρου έναρξης λειτουργίας της αγοράς στις 10 το πρωί και αυτό να γίνει άμεσα και εν όψει της εορταστικής περιόδου όπου οι  συνάδελφοι έχουν εναποθέσει τις όποιες ελπίδες τους για αύξηση της αγοραστικής κίνησης ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

 
 

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου ο Πρόεδρος Σωκράτης Κωστίκογλου
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης η Πρόεδρος Κουρμπανιάν Βίβιαν
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας η Πρόεδρος Τσιπουρίδου-Πλιάτσικα Αθηνά
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου ο Πρόεδρος Οντόπουλος Απόστολος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας ο Πρόεδρος Σκουλίδης Αντώνιος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου Κρήτης ο Πρόεδρος Κουμαντάκης Εμμανουήλ
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας ο Πρόεδρος Λεμονίδης Βασίλειος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας ο Πρόεδρος Εγγλέζος Γεώργιος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης ο Πρόεδρος Ρέχας Κωνσταντίνος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης ο Πρόεδρος Δραγάτσικας Αθανάσιος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής η Πρόεδρος Κωνσταντινίδου Κυριακή
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Λαρίσης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος Χαράλαμπος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης ο Πρόεδρος Μίλκογλου Ευθύμιος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών ο Πρόεδρος Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Σερρών η Πρόεδρος Μηλίγκα Κυριακή
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων ο Πρόεδρος Μπλουγούρας Χρήστος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλκίδας ο Πρόεδρος Αίσωπος Νικόλαος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων ο Πρόεδρος Τοπολιανάκης Γεώργιος “.