Σύμφωνα με τη νέα Δ1α/Γ.Π.οικ.27683/29.4.2021
«Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.»

Ισχύει για το Λιανεμπόριο:

Σε κάθε περίπτωση επιτρέπονται: α) η λειτουργία επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου χωρίς να απαιτείται ραντεβού και β) τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν είκοσι τέσσερις (24) ώρες.

• Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop) μόνο:
α) με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού
και β) με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).
• Ειδικότερα:
α) Καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία:
αα) επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, αβ) χρονικό διάστημα παραλαβής.
β) Παραλαβή από ένα (1) άτομο και μόνο.
γ) Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
δ) Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away): δα) τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών, δβ) μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα (9) άτομα και δγ) μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα (10) λεπτά.
ε) Στην περίπτωση της παραλαβής/αγοράς εντός καταστήματος (click inside): Υποχρέωση επιχειρήσεων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις έως 500 τ.μ. και ενός (1) ατόμου για κάθε επιπλέον 100 τ.μ. για επιχειρήσεις άνω των 501 τ.μ.. Στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε κάθε περίπτωση σε έναν (1) πελάτη ανά 10 τ.μ..
• Εξαιρούνται από την ανωτέρω διαδικασία του click away και του click inside οι επαγγελματίες-αγοραστές που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής, οι οποίοι οφείλουν:
α) κατά την είσοδο στο κατάστημα να επιδεικνύουν το έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα
και β) να εκδίδουν
τιμολόγιο και όχι απόδειξη λιανικής πώλησης.
• Προαιρετικό ωράριο λειτουργίας για τα μέλη μας :
Δευτέρα 8:30 – 14:30 / ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη 8.30 – 14:00 / 17:30 – 21:00
Τετάρτη 8:30 – 14:30 / ΚΛΕΙΣΤΑ
Πέμπτη 8.30 – 14:00 / 17:30 – 21:00
Παρασκευή 8.30 – 14:00 / 17:30 – 21:00
Σάββατο 8:30 – 14:30 / ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή ΚΛΕΙΣΤΑ

• Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της Χώρας.