Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση Α1179/2021, με την οποία ρυθμίζονται μέχρι 31-12-2021 τα «κορωνοχρέη» προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 σε 72 δόσεις.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει η διαδικασία της υποβολής αιτήσεως ρύθμισης, ενώ στην ουσία οι συγκεκριμένες οφειλές θα παραμείνουν «παγωμένες» μέχρι –τουλάχιστον- το τέλος του τρέχοντος χρόνου.
Τα κυριότερα σημεία της συνημμένης στο παρόν Υπουργικής Απόφασης είναι τα εξής:
 

  • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης:  Έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021  και μόνο ηλεκτρονικά. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης/ηλεκτρονικής υποβολής, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.
  • Υπαγόμενες οφειλές: Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές βεβαιωμένες στις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα από φυσικά πρόσωπα – επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 (μέσω ΚΑΔ) και οι οποίες  κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021.  Επίσης, μπορούν να ενταχθούν εντάσσονται ανεξαρτήτως της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.  
  • Μη δυνατότητα υπαγωγής οφειλών: 1) Ο φετινός φόρος εισοδήματος (χρήση 2020) επειδή πρόκειται μεν για βεβαιωμένες αλλά όχι για ληξιπρόθεσμες οφειλές, 2) οι οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών, ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και 3) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. Λογικά δεν θα μπορεί να ενταχθεί ούτε ο ΕΝΦΙΑ 2021 (φετινός), από τη στιγμή που θα πρόκειται για βεβαιωμένη αλλά όχι ληξιπρόθεσμη οφειλή.
  • Ελάχιστο ποσό μηνιαία δόσης:  Δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους έως 1.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων) και από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους άνω των 1.000 ευρώ (πάλι συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων).
  • Επιτόκιο επιβάρυνσης: Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, αλλά όποιοι επιλέξουν ρύθμιση έως 36 δόσεις δεν θα επιβαρυνθούν με τόκο. Αντιθέτως, όποιος επιλέξει από 37 έως 72 δόσεις (πάνω από 3 και έως 6 χρόνια) θα επιβαρυνθεί με το προαναφερθέν επιτόκιο από την πρώτη κιόλας μηνιαία δόση του/για το σύνολο των δόσεων της ρύθμισής του. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης επιφέρει την επιβάρυνσή της με μηνιαία προσαύξηση 5%.  
  • Απώλεια ρύθμισης: Με τη μη καταβολή 2 συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με την καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών.  Άμεση συνέπεια της απώλειας της ρύθμισης είναι η υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης. 

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε το ΦΕΚ