Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΒ  συνεδρίασε χθες, 30 Μαρτίου 2022 και εξέφρασε την έντονη αγωνία του εμπορικού κόσμου της πόλης μας για τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα.  Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε την ενεργή παρουσία του με δίωρη στάση εργασίας 10:00-12:00 στις κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου 2022  και συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας.

 Βιώνουμε καθημερινά το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής, που πλήττει ολόκληρο τον κοινωνικό και τον επιχειρηματικό ιστό της χώρας. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται ραγδαία από τον περασμένο Οκτώβριο και μεταφράζεται σε συνεχώς κλιμακούμενη πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων.

Ο  Εμπορικός Σύλλογος Βόλου καλεί τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις – μέλη του να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις που πλήττουν το εμπόριο. Καταναλωτές και έμποροι βιώνουν ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη καθίζηση ρευστότητας και ψυχολογίας. Είναι προφανές πως -υπό αυτές τις συνθήκες- τα μέτρα που έχει έως τώρα λάβει η κυβέρνηση για την επιδότηση των υπέρογκων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν είναι ικανά από μόνα τους να στηρίξουν μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο συνδυασμός της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας με την αδυναμία αποφασιστικής αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας, ναρκοθετεί την προσπάθεια του ελληνικού λιανεμπορίου να ανακτήσει τις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και να βγει από την κρίση.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

Βασικοί Άξονες Διεκδίκησης της ΕΣΕΕ

  • Πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
  • Επέκταση της επιδότησης των δόσεων δανείων «Γέφυρα 2».
  • Ουσιαστική συμμετοχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεών μας
  • Κατάργηση των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
  • Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, και των χρεώσεων για ΑΠΕ. Απαγόρευση των διακοπών.
  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα μας
  • Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
  • Αποζημίωση για κάθε συνάδελφο επαγγελματία τουλάχιστον 500 ευρώ που νοσεί ή νόσησε και δεν μπορεί να εργαστεί
  • Να γίνει ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία χωρίς την υπαιτιότητα των συναδέλφων σε 120 δόσεις που αφορούν χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουν οι συνάδελφοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  • Κρατική επιδότηση που να καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Καμία διακοπή σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.
  • Πρόσβαση στη χρηματοδότησή μέσω των τραπεζών με χαμηλότοκους όρους.

 

Συνάδελφοι,

Σας καλούμε να στηρίξετε τη σύσσωμη κινητοποίηση της πόλης μας, όπου συμμετέχουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της

με δίωρη στάση εργασίας 10:00 -12:00 ,

την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

 

Καλούμε τους εμπόρους – μέλη μας  σε προσυγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου για να οδοιπορήσουμε όλοι μαζί μέσω της εμπορικής οδού Ερμού με κατεύθυνση την συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας.

 

Το Δ.Σ.