Κατηγορία 'Έρευνες'

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας διεξήγαγε δειγματοληπτική έρευνα με θέμα «Εμπορική κίνηση εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς 2021».

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας απεστάλη σε όλα τα εγγραφόμενα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου ηλεκτρονικά και οι απαντήσεις των μελών μας ήταν ανώνυμες και εμπιστευτικές, προκειμένου να καταγραφεί η  πληρέστερη εικόνα των αποτελεσμάτων και η αντικειμενικότητα της εμπορικής κίνησης. Για την υλοποίηση της έρευνας ανταποκρίθηκαν 98 αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις σε ερωτήσεις που αφορούσαν την εμπορική κίνηση της περιόδου συγκριτικά με την περσινή περίοδο ( περίοδος πανδημίας) και την περίοδο προ πανδημίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η διεξαγωγή και υλοποίηση ολοκληρωμένων ερευνών στον εμπορικό και επαγγελματικό κλάδο των κατά τόπων περιοχών αποτελεί το κύριο εργαλείο αξιολόγησης των συνθηκών και προσφέρει πληροφορίες για το σχεδιασμό αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων και την προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά παρατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο.

ΕΡΕΥΝΑ “ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2017”

0

Χθες το απόγευμα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου,  ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας των θερινών εκπτώσεων  σε ανοιχτή εκδήλωση  στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι  φορέων, οι οποίοι συνεχάρησαν τη νέα διοίκηση για την επιτυχία της έρευνας.

H έρευνα “Θερινές Εκπτώσεις 2017” διενεργήθηκε σε δείγμα 182 εμπορικών επιχειρήσεων με τη μέθοδο της διανομής και συγκέντρωσης ερωτηματολογίων, από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Ειδικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου προκειμένου να καταγράψει και φέτος την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων (10/07/207 – 05/09/2017) στον κεντρικό ιστό και στην περιφέρεια του Βόλου διένειμε 250 ερωτηματολόγια.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν ανήκουν στους κλάδους λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών και οι επαγγελματίες κλήθηκαν να δώσουν τις απαντήσεις τους σε τέσσερις βασικούς άξονες:
i) θερινές εκπτώσεις 10/07 – 31/08/2017
ii) διάθεση των επιχειρήσεων με τερματικό μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS)
iii) άνοιγμα των Κυριακών ως μέτρο ανάπτυξης και
iv) η συμβολή άφιξης τουριστών κρουαζιερόπλοιων στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Ακολουθούν τα πορίσματα της έρευνας : (ΕΡΕΥΝΑ_ΘΕΡΙΝΕΣ_ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ_2017)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΣΒ «ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2017»

0

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου

σας προσκαλεί στην παρουσίαση της εποχικής έρευνας

« ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2017»

την ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 κι ώρα 18:00

 στην αίθουσα Συνεδριάσεων Επιμελητηρίου Μαγνησίας

( Δημητριάδος 176, 2ος όροφος).

Ο Σύλλογος εκπροσωπεί πολλά εμπορικά καταστήματα κι επιχειρήσεις της πόλης του Βόλου που ανταποκρίθηκαν θετικά στη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία είχε σκοπό να καταγράψει την αγοραστική κίνηση της τοπικής αγοράς κατά κλάδο και περιοχή την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων από 10/07 – 05/09/2017 , ώστε μέσα από αυτή να αναδυθούν προβληματισμοί και νέες τακτικές παρεμβάσεις.

Κάθε έρευνα που διεξάγεται από τον Εμπορικό Σύλλογο περικλείει όλο αυτό τον προβληματισμό της περιόδου κι επιχειρεί να περιγράψει προοπτικές για το μέλλον της τοπικής αγοράς.

Τα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης χαράζουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης για την εξέλιξη και την βελτίωση της αγοράς. Η σωρευτική μείωση του εισοδήματος και η δραματική αύξηση της ανεργίας σαφώς «χτύπησαν» την πόρτα των εμπορικών καταστημάτων. Με μόνο μέσο την πίστη στο συλλογικό στόχο και τις προσωπικές ανησυχίες μπορούμε να συνεισφέρουμε σε μια καρποφόρα και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων.

Η παρουσία όλων των μελών και των φορέων της πόλη μας είναι επιβεβλημένη την ημέρα της παρουσίασης, γιατί μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο μπορεί να προσδιοριστεί η διαμόρφωση νέων κανόνων της λειτουργίας της αγοράς.

 

 

Αποτελέσματα για τις 45 Κυριακές

0

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των ερωτηματολογίων που είχαν διανεμηθεί  στα εμπορικά καταστήματα της αγοράς από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η καταγραφή της άποψης των συναδέλφων σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων για τις 45 Κυριακές, όπου σύμφωνα με το νέο νόμο (ΦΕΚ 4177) καλείται ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης να αποφασίσει  για τη λειτουργία ή μη των καταστημάτων. Σαφής και σχεδόν ομόφωνη είναι η άρνηση των εμπόρων να ανοίξουν τα καταστήματα τους τις 45 Κυριακές.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Επιθυμείτε η επιχείρησή σας να λειτουργήσει 45 Κυριακές;»  το 96,94% των ερωτηθέντων απάντησαν ΟΧΙ ενώ μόλις το 2,37% ήταν θετικοί (0,6% λευκό).

Ο Εμπορικός Σύλλογος στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο προσέθεσε ερωτήσεις και για τις 7 Κυριακές, που σύμφωνα με το νέο νόμο  επιτρέπεται τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά.

Είναι σαφής η άρνηση των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν και τις 7 Κυριακές με ποσοστό 85,08% ενώ θετικά απάντησε μόλις το 14,2% (0,6% λευκό).

Στις επιμέρους ερωτήσεις για τη λειτουργία Κυριακών στις 4 Εκπτωτικές περιόδους η απάντηση ήταν επίσης αρνητική σε ποσοστό 84,06%  ενώ θετική ήταν στο 15,93%.

Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές της Χριστουγεννιάτικης περιόδου διαφαίνεται καθαρά η επιθυμία να είναι τα καταστήματα ανοιχτά. Για τις 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου)  το 56,27% των ερωτηθέντων είναι θετικοί (το 43,72% είναι αρνητικοί), ένα άλλο ποσοστό της τάξεως  του 6,77% επιθυμεί να ανοίξει 1 (μία) μόνο Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, το 5,08% για 1(μία) Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και 1(μία) πριν την Πρωτοχρονιά, ενώ  το 1,01% να λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά.

Τέλος, τα καταστήματα απαντούν με ποσοστό 56,6% ότι δεν επιθυμούν να ανοίξουν την Κυριακή των Βαΐων έναντι 41,35% που απαντούν θετικά στην συγκεκριμένη ερώτηση (2,05% λευκό). 

Ερωτηματολόγιο για τις Κυριακές (νόμος 4177/2013)

0

Σύμφωνα με το νέο νόμο 4177/2013 (ΦΕΚ 173/Α/8-8-13) επιτρέπεται σε όλα  τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν προαιρετικά 7 ( επτά) Κυριακές:

  1. Την πρώτη Κυριακή των εκπτωτικών περιόδων ( 4 Κυριακές)
  2. Δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου)
  3. Την Κυριακή των Βαΐων

Εκτός από αυτές τις Κυριακές, με σχετική απόφαση του αρμόδιου Αντιπεριφεριάρχη επιτρέπεται το προαιρετικό άνοιγμα  των μικρών καταστημάτων έως 250 τ.μ., όχι αλυσίδες καταστημάτων, όχι εκπτωτικά καταστήματα (outlet) και εκπτωτικά χωριά, τις υπόλοιπες 45 ( σαράντα πέντε) Κυριακές του έτους.

Προκειμένου ο Εμπορικός Σύλλογος να καταθέσει εμπεριστατωμένη πρόταση στον Αντιπεριφεριάρχη , παρακαλούμε όπως απαντήσετε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο.

I. Επιθυμείτε η επιχείρησή σας να λειτουργήσει επιπρόσθετα  45 Κυριακές;

ΝΑΙ □                                       ΟΧΙ

ΑΛΛΟ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

II. Από τις 7 προαιρετικές Κυριακές που αφορούν όλα τα καταστήματα, επιθυμείτε η επιχείρηση σας  να λειτουργήσει

Και τις 7 Κυριακές                                       ΝΑΙ □               ΟΧΙ

Τις 4 Κυριακές των εκπτώσεων                 ΝΑΙ □               ΟΧΙ

Τις 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα    ΝΑΙ □        ΟΧΙ

Την Κυριακή των Βαΐων                              ΝΑΙ □               ΟΧΙ

Άλλο…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ

Έρευνα για την αγοραστική κίνηση του 2010

0

Δειγματοληπτική τηλεφωνική έρευνα  πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στα μέλη του τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί  πως κυμάνθηκε ο τζίρος της εμπορικής αγοράς στη διάρκεια του 2010. Τα ερωτήματα που τέθηκαν στις εμπορικές επιχειρήσεις ήταν δύο

1. Ποιο ήταν το ποσοστό ανόδου ή πτώσης του τζίρου της επιχείρησης για όλο το 2010 ;

2. Ποιο ήταν το ποσοστό ανόδου ή πτώσης του τζίρου κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ;

Διαπιστώθηκαν τα εξής συμπεράσματα
1. Όλες οι επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν είχαν μείωση του τζίρου τους.
2. Μεγαλύτερη μείωση διαπιστώθηκε στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
3. Ο μέσος όρος πτώσης του τζίρου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά για όλο το 2010 είναι το 35%.
4. Αρκετές όμως είναι κι οι επιχειρήσεις που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται μέχρι και 60%.
5. Η ερωτήσεις αφορούσαν το τζίρο σχετικά με την προηγούμενη χρονιά, που και το 2009 υπήρχε σημαντική μείωση.
6. Μικρότερο ήταν το ποσοστό μείωσης  την περίοδο των Χριστουγέννων όπου κυμάνθηκε από 10 -30%.
7. Σε καταστήματα εκτός της κεντρικής αγοράς υπήρχε σχετικά καλύτερη εικόνα λόγω της επαναφοράς του «τεφτεριού».

Έρευνα για την αγοραστική κίνηση των Χριστουγέννων

0

Ρωτήθηκαν συνολικά 100 επιχειρήσεις με υποδήματα, ενδύματα (γυναικεία, ανδρικά και παιδικά), είδη προικός, δερμάτινα είδη, εσώρουχα,  μπιζού – αξεσουάρ, έπιπλα-είδη σπιτιού, παιχνίδια, είδη δώρων και υαλικά στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία.

Τέθηκε το εξής ερώτημα:

1.Πώς ήταν η αγοραστική κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων συγκριτικά με πέρυσι;

Καλύτερα                               Ποσοστό ………%

Χειρότερα                              Ποσοστό ………%

Ίδια επίπεδα

 

Μείωση του τζίρου τους, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 10% έως 30% από πέρυσι, είχαν το 51% των εμπορικών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, παρά τις αρχικές προσδοκίες ότι η αγορά θα κινηθεί ικανοποιητικά την περίοδο των εορτών, λόγω της απογοητευτικής κίνησης την περίοδο πριν από αυτές.  Σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό πτώσης του τζίρου υπερέβη το 40%.

Το 33% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Και το 16% των ερωτηθέντων κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο σε ποσοστό 10 – 30%.

Το μικρότερο ποσοστό μείωσης τζίρου εμφάνισαν τα καταστήματα με λευκά είδη και είδη σπιτιού και εσωρούχων. Ενώ  μεγάλα ποσοστά πτώσης τζίρου εμφάνισαν τα καταστήματα ενδυμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος για πρώτη φορά μέσα στην περίοδο των εορτών επιτρέπονταν οι προσφορές, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν πολλοί έμποροι προκειμένου να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό, γεγονός όμως που όπως φαίνεται δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην αγορά.

Τηλεφωνική έρευνα Εμπορικού Συλλόγου Βόλου για την κίνηση κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων ( 15/7 – 31/8 /09)

0

Ρωτήθηκαν συνολικά 103 επιχειρήσεις με υποδήματα, ενδύματα (γυναικεία, ανδρικά και παιδικά), είδη προικός, αθλητικά, δερμάτινα είδη, εσώρουχα, μπιζού – αξεσουάρ, είδη σπιτιού, οπτικά στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία.

Τέθηκε το εξής ερώτημα:

1. Πώς ήταν η αγοραστική κίνηση τις ημέρες των θερινών εκπτώσεων  συγκριτικά με πέρυσι;

 Καλύτερα                          Ποσοστό ………%

 Χειρότερα                         Ποσοστό ………%

Ίδια επίπεδα

 
Το 38,85% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

Το 19,40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι πήγαν καλύτερα από  πέρυσι σε ποσοστό από 5 -20%.

Και χειρότερα κινήθηκε το 41,75% των ερωτηθέντων με πτώση τζίρου 5 – 25%. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις αναφέρθηκαν και ποσοστά πτώσης 30 – 50%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον τομέα των γυναικείων και ανδρικών ενδυμάτων παρόλο που οι εκπτώσεις από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα έφθαναν και το 50% των αρχικών τιμών. Καλύτερα φαίνεται να πήγε ο τομέας των παιδικών ενδυμάτων, των εσωρούχων και των υποδημάτων. 

Χαρακτηριστικό είναι το άσχημο ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί στους καταναλωτές που δείχνουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις αγορές τους, κάτι που βέβαια επηρεάζει άμεσα την πορεία των επιχειρήσεων.