Κατηγορία 'Δελτία Τύπου'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, εκφράζοντας την αγανάκτηση των συναδέλφων εμπόρων από τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα και κλείσιμο ξανά των εμπορικών καταστημάτων, απέστειλε επιστολή στους τοπικούς Βουλευτές Μαγνησίας ζητώντας και τη δική τους παρέμβαση στον ορθό σχεδιασμό επαναλειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων.

Η υπομονή μας και η ανοχή μας για την αναποτελεσματική εφαρμογή του click away σήμαινε και την τουλάχιστον ευχάριστη είδηση για το click in store, δηλ. την εξυπηρέτηση πελάτων στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, την οποία θεωρήσαμε ως ένα βήμα επανόδου λειτουργίας της μικρομεσαίας επιχείρησης.


Δυστυχώς, καλούμαστε να εκφράσουμε για ακόμη μια φορά τις έντονες ανησυχίες μας για τη βιωσιμότητα της αγοράς και απευθύνουμε έκκληση στους Βουλευτές Μαγνησίας να εισακουστεί η ανησυχία μας με την παρακάτω επιστολή:

«Κύριοι Βουλευτές,


Έπειτα από μεγάλη δυσαρέσκεια των εμπόρων της τοπικής αγοράς για την ανορθόδοξη διαχείριση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εν μέσω του γενικού απαγορευτικού, σας εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση μας και σας ενημερώνουμε ότι τα συσσωρευμένα λάθη της κυβέρνησης θα μας οδηγήσουν σε κοινωνικό εκτροχιασμό.


Δυστυχώς, έπειτα από συνεχείς ενημερώσεις και προτάσεις για σχεδιασμό σταδιακής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, διαπιστώνουμε ότι οι φωνές μας δεν εισακούστηκαν. Δηλώνουμε υπεύθυνα ότι η τοπική αγορά δεν είναι παιχνιδάκι για στρατηγικές εντυπωσιασμού από τους υπουργούς, ώστε με υπουργικές αποφάσεις εν μια νυκτί να ανοίγουν και κλείνουν την εμπορική αγορά.


Αν και το “click away”, για το οποίο εξ αρχής διατυπώσαμε ανοικτά την ανεπάρκεια ως προς την εξυπηρέτηση των πελατών και τα παρελκόμενα που ακολούθησαν, το εφαρμόσαμε με μεγάλη ανοχή. Η πρόταση να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις μας με τη μέθοδο του “click in store” με ραντεβού και είσοδο των καταναλωτών στο κατάστημα, θεωρήσαμε ότι αντικατέστησε το προηγούμενο «φιάσκο» και ήταν το πρώτο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση μας φέρνει προ τετελεσμένων χωρίς να ληφθούν συνακόλουθα μέτρα ορθού σχεδιασμού επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.


Σαφώς, η απόφαση για επιδότηση του ενοικίου τον Ιανουάριο κατά 100%,είναι θετική, ωστόσο δεν είναι από μόνη της αποτελεσματική για τα χρέη που επιβαρύνεται η μικρομεσαία επιχείρηση από την μεγάλη απώλεια καθημερινού τζίρου.


Αναμφισβήτητα, κύριο μέλημα όλων μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την εξέλιξη των νέων επιδημιολογικών στοιχείων. Ωστόσο, σας καλούμε να αναλογιστείτε τις βαρύτατες οικονομικές συνέπειες που έχουν υποστεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου αντίστοιχα αποτελέσματαύφεσης και πτώσης τζίρου δεν έχουμε ξανασυναντήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η οποία ακόμη και σήμερα έχει αφήσει «ανοιχτές πληγές» στο εμπόριο.


Κύριοι Βουλευτές,


Σας καλούμε κι εσείς με τη σειρά σας, όπως γνωρίζετε μέσα από τις συζητήσεις μας για την τοπική αγορά, να τοποθετηθείτε επί των σοβαρών θεμάτων που θίγουν την προοπτική της ανάπτυξης. Ζητούμε και τη δική σας παρέμβαση, υπενθυμίζοντας σας ότι η αγορά δεν θα αποφύγει λουκέτα, αυτοχειρίες και κοινωνικό εκτροχιασμό αν δεν ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης χρηματοδότησης και ρυθμίσεων οφειλών, έως και διαγραφή χρεών.


Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές σας καλούμε να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια της τοπικής εμπορικής και επιχειρηματικής κοινωνίας για την επιβίωσή της .


Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας, την περιμένουμε άμεσα, στα φλέγοντα θέματα της κοινωνίας.


Οι ανοχές και οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν…».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, για την αποφυγή περαιτέρω παραφιλολογιών περί λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου, ενημερώνει τα μέλη του ότι βάσει ΦΕΚ 5726/Β/24-12-2020 ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων την 3η Ιανουαρίου 2021, ημέρα Κυριακή.

Συμφωνα με την τελευταία τροποποίηση υπό στοιχεία ΔΙα/ΓΠ.οικ. 80588/14.12.2020 κοινής υπουργικής απόφασης, δυνατότητα λειτουργίας Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7:00 έως 21.00 έχουν μόνο τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), και  φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων πάντα εναρμονισμένα με τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά την ημέρα Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021 όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας ως είθισται προτείνουν στα μέλη τους να παραμείνουν κλειστά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

0

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ CLICK AWAY;

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου επισημαίνει ότι μετά από μια εβδομάδα εφαρμογής της μεθόδου Click away, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας περί αστοχίας εφαρμογής αυτής της εμπορικής πρακτικής.

Ως Σύλλογος είχαμε ήδη αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης – όταν ακόμη ήταν φημολογούμενη- ότι η μέθοδος click away δεν βρίσκει πεδίο εφαρμογής στις μικρές επιχειρήσεις, αντιθέτως κλιμακώνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό ευνοώντας τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέρει τις μικρές επιχειρήσεις να είναι « ζωντανοί νεκροί», αφού αν και προσπαθούν να είναι «ανοιχτά» καμιά τέτοιου είδους εμπορική κίνηση δεν μπορεί να φανεί οικονομικά ωφέλιμη. Η εικόνα που δημιουργείται είναι εικόνα σύγχυσης για τους καταναλωτές, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, και  για τους καταστηματάρχες να μην μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία πωλήσεις και εξυπηρέτηση πελατών. Με επιείκεια αναφερόμαστε σε μια κατάσταση «μπάχαλο» για την εμπορική αγορά. 

Εκτός των παραπάνω, όπου τα Αρμόδια Υπουργεία δεν αντιλαμβάνονται ποιες συνθήκες έχουν δημιουργήσει σχετικά με την κίνηση των πολιτών σε μια περίοδο « lockdown», οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη Αδ. μας οδηγούν σε κατάσταση απορίας και έκπληξης. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι υπάρχει σχετική αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων και αποδοχής της μεθόδου click away, το οποίο δεν υφίσταται και αποτελεί παραπλανητική πολιτική που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

O Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεχή δράση αποστέλλοντας επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία για την ορθή λειτουργία της εμπορικής αγοράς σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για την υγεία αλλά και την οικονομία, καλεί να επανεξεταστεί το αίτημα μας – όπως έχει εκφραστεί μέσω ψηφίσματος των παραγωγικών φορέων- της άρσης της αναστολής λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων λιανεμπορίου με σειρά αυστηρών μέτρων υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Αιτούμαστε την λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων με την τήρηση καθορισμένων μέτρων προστασίας του πολίτη με είσοδο ενός (1) και μόνο ατόμου κάθε φορά στο κατάστημα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων, προς εξυπηρέτηση, για την «υγιή λειτουργία» των εμπορικών επιχειρήσεων .  

Ας μη γελιόμαστε και ας μην παίζονται παιχνίδια εντυπωσιασμού από τους ιθύνοντες, όταν πανελλαδικά παρατηρείται το φαινόμενο κίνησης των πολιτών στους δρόμους με πρόσχημα τη μετακίνηση προς αγορά. Αναμένουμε, λοιπόν, όπως εισακουστεί η πρότασή μας και δοθεί μια ωφελιμιστική λύση για όλους.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

0

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των παραγωγικών φορέων του νομού Μαγνησίας που σχετίζονται με την αγορά. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι οι κ.κ. Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Οντόπουλος Απ., Γεν. Γραμματέας ΟΕΜΕΘ & Μέλος ΕΣΕΕ, Τσιαπλές Χρ., Προέδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Μπασδάνης Αρ., Β΄Αντιπροέδρος ΟΕΒΕΜ, Φόβο Ι., Πρόεδρος ΟΕΒΕ Μαγνησίας & Σποράδων, Τσουράπας Κ., Πρόεδρος Συλλόγου Χρυσοχόων & Ωρολογοποιών Μαγνησίας, Νιζάμης Δημ., Προέδρος Επαγγελματιών- Βιοτεχνών Αγριάς, Ματσούκα Ξ και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών κι αποφάσισαν τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου διεκδίκησης μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αλλά και των πρόσφατων καταστροφικών αποφάσεων, που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

Οι παραγωγικοί φορείς με δυνατή φωνή ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης κι Οικονομικών να επανεξετάσουν το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων πάντα με ασφαλή υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με σκοπό την επίτευξη των στόχο ευνοϊκών μέτρων για τη σταδιακή επαναλειτουργία των μικρών επιχειρήσεων απεστάλη επιστολή στους Υπουργούς, κ. Γεωργιάδη Αδ. και Σταϊκούρα Στ , με κοινοποίηση στους Βουλευτές Μαγνησίας και την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας εκφράζοντας ότι έπειτα την ανακοίνωση των νέων μέτρων όλοι οι συνάδελφοι του εμπορικού κι επιχειρηματικού κλάδου είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το σχεδιασμό εφαρμογής μέτρων, που δεν ευνοούν τις μικρές επιχειρήσεις.

Με γνώμονα τα παραπάνω απέστειλαν Ψήφισμα όπου διαμαρτύρονται για
την πρακτική τύπου click away, που ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και την άσκηση μέτρων εμπορίου που ευνοεί τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και καταστρατηγεί την ισοτιμία και την ισονομία μεταξύ των κλάδων του λιανικού εμπορίου.

Επίσης, αιτούνται τα παρακάτω μέτρα:

1.Την επανεξέταση άρσης της αναστολής λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων λιανεμπορίου με σειρά μέτρων υγειονομικού πρωτοκόλλου.
2.Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων χωρίς προσαυξήσεις μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά, την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς.
3.Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς χρηματική ποινή.
4.Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
5.Την επιδότηση ενοικίων επαγγελματικής στέγης ποσοστού 70% , ώστε να μην μετακυλήσει το κόστος στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
6.Τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, ακόμη και των ήδη χρηματοδοτημένων προκαταβολών με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
7.Οι νέες μη επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις να ενισχυθούν ως προς το ποσό χρηματοδότησης και να διευρυνθούν οι ΚΑΔ ως προς την ένταξη τους.
8.Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού σε που θα συνδεθεί με τα POS σε ποσοστό 80%
9.Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.
10.Απαλλαγή φόρου ΕΝΦΙΑ έτους 2020 για εμπορικά ακίνητα, συγκεκριμένα πλήρης απαλλαγή σε εμπορικά ακίνητα στα οποία υπάρχει δανεισμός και 50% απαλλαγή στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
11.Την απαλλαγή φορολόγησης βάσει τεκμηρίων.
12. Τη δημιουργία προγράμματος εγγυοδοσίας για λήψη δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο.
13.Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών προς τις ΔΕΚΟ
14.Άμεση απόδοση οικονομικής ενίσχυσης για κάθε φυσικό πρόσωπο που απαρτίζει μια επιχείρηση / εταιρεία αρχής γενομένης το μήνα Δεκέμβριο και κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τα συνδικαλιστικά όργανα της τοπικής αγοράς ενστερνίζονται την άποψη της ΕΣΕΕ, που απευθύνεται στην Κυβέρνηση και στα συναρμόδια Υπουργεία, ότι :

i.Η οικονομική κι υγειονομική κρίση επιβάρυνε τους μικρομεσαίους εμπόρους, που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν όλες τις οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας και εφάρμοσαν υποδειγματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συντελώντας στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
ii.Ο σεβασμός και η στήριξη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι πλέον έμπρακτη.
iii.Στα πλαίσια της αυτονόητης προστασίας της δημόσιας υγείας, η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει κανόνες ισονομίας και θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά.

Τέλος, θεωρούν ότι η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης από τη δυσβάσταχτη δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση τίθεται ως επείγον μέλημα του κράτους. Δυστυχώς, στην αναμφισβήτητη ετήσια ύφεση των τζίρων τώρα προστίθεται και η απώλεια του εορταστικού τζίρου, η οποία ήταν η μόνη ελπίδα εισοδήματος για τον έμπορο. Γι΄αυτό καλείται η Κυβέρνηση να λάβει θέση και να εξετάσει με σοβαρότητα τα αιτήματα, ώστε να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας και να μην βρεθεί η μικρομεσαία επιχείρηση στο χείλος της καταστροφής.

Άρση της πρακτικής «click away» και μέτρα στήριξης της αγοράς.

0

Έπειτα τις τελευταίες  ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη Αδ για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου  με τη μέθοδο «click away», πολλοί συνάδελφοι είναι σε κατάσταση αγανάκτησης, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής στις τοπικές επιχειρήσεις και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις πώλησης κι εξυπηρέτησης πολλών ειδών.

Σαφώς, πρωτεύον μέλημα μας είναι η δημόσια υγεία, γι΄ αυτό   οι συνάδελφοι έμποροι έχουν τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας υπέρ του καταναλωτή και του κοινού για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, παρά τις οικονομικές συνέπειες που υπέστη .

Δυστυχώς , οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται για ακόμη μια φορά χτυπήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού όλοι οι κλάδοι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και δεν εμπορεύονται ίδιου είδους προϊόντα. Γι΄αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για πρακτικές που ευνοούν το συμφέρον των λίγων και αποκλείουν μεγάλο μέρος των μικρών επιχειρήσεων από τον πενιχρό πλέον τζίρο της αγοράς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου καλεί εκτάκτως διευρυμένη  διοικητική συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Χρυσοχόων & Ωρολογοποιών Μαγνησίας, συνυπογράφοντας την ακόλουθη επιστολή προς το γραφείο του Πρωθυπουργού, κ Μητσοτάκη Κ., τους Υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη Αδ. και Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Σ, τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής πολιτικής, κ. Τριαντόπουλο Χρ  , τους Βουλευτές Μαγνησίας, την ΕΣΕΕ και την ΟΕΜΕΘ ζητώντας την άρση της εμπορικής πρακτικής “click away” και την ενίσχυση της μικρής επιχείρησης με «γενναία» μέτρα στήριξης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

« Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο  Εμπορικός Σύλλογος Βόλου οφείλει να σας μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια των συναδέλφων επιχειρηματιών κι επαγγελματιών για τον εμπαιγμό της προστασίας των πολιτών με την αυστηρότητα μη λειτουργίας του λιανεμπορίου, όταν έχουν εντοπιστεί απαράδεκτη αμέλεια κι επικίνδυνες τακτικές μεγάλων εμπορικών καταστημάτων κι υπεραγορών. Δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στήριξης στις μικρές επιχειρήσεις, που μετα βίας αγωνίζονται να κρατηθούν οικονομικά ζωντανές όπως και οι επιχειρηματίες σε ψυχική και πνευματική νηφαλιότητα.

Η αναστολή λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου άφησε μεγάλο κενό εκμετάλλευσης των υπεραγορών να αυξήσουν τα κέρδη τους, την ώρα που η χώρα θα ρημάξει από το λουκέτο των μικρών επιχειρήσεων, από τις οποίες θα απαιτήσει το κράτος οικονομικές εισφορές από ταμεία άδεια.

Η τακτική αποδυνάμωσης του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία θα είναι σύντομα ορατή, εφόσον επιτρέψατε καταστήματα μεγάλων συμφερόντων, πολυκαταστήματα και υπεραγορές να έχουν τη μερίδα του λέοντος .

Εξίσου σημαντικό ατόπημα της κυβέρνησης, για το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου , όπως και τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα έχουν απευθυνθεί εγγράφως στους αρμόδιους υπουργούς,  είναι η  παρωδία του συστήματος click away, το οποίο δεν έχει πεδίο εφαρμογής και θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στον τρόπο εξυπηρέτησης πελατών  όσο και στην ενίσχυση αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.  Κι αυτό είναι ευνόητο όταν μόλις το 15% της τοπικής αγοράς διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς να παραγκωνίζεται και να υποβαθμίζεται.

Ακόμη, επισημαίνεται η πρόδηλη εύνοια προς τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, κυρίως των supermarket, στις οποίες επετράπη η πώληση επιλεγμένων αγαθών μεγάλης διάρκειας, την ώρα που απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων των αντίστοιχων ΚΑΔ .

Επιπλέον, το πρόσφατο γεγονός πώλησης λιανικών ειδών από μεγάλα καταστήματα με το πρόσχημα χονδρικής πώλησης και συνωστισμού των πελατών, για το  οποίο οι φορείς – με επιείκεια θα χαρακτηριζόταν ότι – εθελοτυφλούν.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σκοπός του Εμπορικού Συλλόγου μας είναι να διαφυλάξει το εμπόριο ακμαίο και δυνατό, να στηρίξει τους συναδέλφους εμπόρους, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους μας, τους συνεργάτες μας, το ίδιο καλούμε από τη θέση σας να κάνετε κι εσείς. Ακόμη κι αν ανακοινωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, δυστυχώς η βιωσιμότητα της μικρής επιχείρησης είναι επισφαλής, καθώς ο Δεκέμβρης, ο πιο παραγωγικός κι εμπορικός μήνας του έτους έχει χαθεί. Η κραυγή αγωνίας για το μέλλον μας είναι ηχηρή και ευελπιστούμε ότι τα δίκαια αιτήματα μας για «γενναία» μέτρα στήριξης, για  χρηματοδοτήσεις μη επιστρεπτέες και ενίσχυση της ρευστότητας θα εισακουστούν.

Πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος και σας ζητούμε να αρθεί άμεσα η απόφαση εφαρμογής της “click away” πώλησης δίνοντας το αίσθημα ισότητας σε μια ελεύθερη αγορά, όχι ενδυνάμωσης θεσμού ολιγοπωλίου. Ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο είμαστε στη διάθεση των Υπουργών σας για ενημέρωση και συζήτηση για την επόμενη μέρα της λειτουργίας της αγοράς εντός της υγειονομικής κρίσης.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εκφράζει για ακόμη μια φορά την έντονη δυσαρέσκεια του για την «παιγνιώδη» συμπεριφορά Υπουργών της κυβέρνησης, όπου με τις αναγγελίες τους προκαλούν σύγχυση στον εμπορικό κόσμο και επιδεινώνουν το κλίμα αγανάκτησης που ήδη βιώνουμε.

Από τη μια το φημολογούμενο “click away” και τώρα το άνοιγμα των καταστημάτων εποχιακών ειδών χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για το πως θα λειτουργήσουν και ποια καταστήματα με αντίστοιχο ΚΑΔ θα έχουν άρση αναστολής λειτουργίας. Οι αναγγελίες που δεν συνοδεύονται έγκαιρα από τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις μόνο σύγχυση προκαλούν στους ήδη προβληματισμένους εμπόρους.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εποχιακών ειδών είναι ιδιαίτερα επιθυμητή καθώς δίνει την ευκαιρία επαναλειτουργίας της μικρομεσαίας επιχείρησης βαθμιαία. Αυτό που δεν είναι ούτε θεμιτό ούτε δίκαιο να ευνοείται ο κλάδος των μεγάλων αλυσίδων σούπερμαρκετ , που εμπορεύονται τα χριστουγεννιάτικα είδη ως δευτερεύοντα ΚΑΔ όπως κι άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα πόσο θεμιτό είναι να αναστέλλεται η πώληση των ίδιων ειδών  από τις μικρές επιχειρήσεις; Μήπως τείνουμε σε καταστάσεις που ευνοούν το ολιγοπώλιο και καλλιεργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού;

Θα ήταν φρόνιμο όπως ήδη έχουμε αναφέρει οι αρμόδιοι Υπουργοί πριν τις αναγγελίες τους να βρίσκονται σε διάλογο με τους αντίστοιχους φορείς του εμπορίου, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα  τους κανόνες της αγοράς, και να προετοιμάσουν με σοβαρότητα και υπεύθυνο σχεδιασμό την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν πλήττονται μόνο από την πανδημία αλλά και από πρόχειρες ανακοινώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό. 

Δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε ότι την ανησυχία του μικρομεσαίου εμπόρου δεν τη συμμερίζεται η κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου παρακαλεί τους αρμόδιους να είναι υπεύθυνοι και συνεπείς στις ανακοινώσεις τους και να συνοδεύονται από άμεση έκδοση υπουργικών αποφάσεων με διευκρινίσεις και ελλείψεις ασαφειών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΒ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΦΚΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, έπειτα από ενημερώσεις συναδέλφων εμπόρων  ότι έλαβαν ενημερώσεις για οφειλές πρόσθετων εισφορών ΕΦΚΑ από προσαυξήσεις καθυστερημένων οφειλών, απέστειλε επιστολή στον Διοικητή ΕΦΚΑ, κ. Χάλαρη Χρ. με θέμα το αίτημα διαγραφής οφειλών προσαυξήσεων για το έτος 2020. Επίσης, η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Στ, τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής πολιτικής, κ. Τριαντόπουλο Χρ., τους Βουλευτές Μαγνησίας,   την ΕΣΕΕ και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Πολλοί συνάδελφοι έμποροι κι επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν πρόσθετες εισφορές λόγω προσαυξήσεων από καθυστερήσεις εισφορών για το έτος 2020. Αν και τα ποσά των προσαυξήσεων δεν είναι υψηλά, ωστόσο θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο όπου οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν κανένα έσοδο αφού οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές κι αγωνιούν κάθε μέρα για τις υποχρεώσεις που τους βαραίνουν να καλούνται να πληρώνουν πρόσθετες εισφορές. Οι υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ήδη επιβαρυμένες καθώς εδώ κι ένα χρόνο πλήττονται από απαγορευτικά, χαμηλή καταναλωτική κίνηση, έλλειψη ρευστότητας, ζημίες και οφειλές. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν, γι΄ αυτό αιτούμαστε να εξεταστεί με σοβαρότητα το ενδεχόμενο  διαγραφής των πρόσθετων εισφορών από προσαυξήσεις. Είναι ένα δίκαιο αίτημα για όλους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου τοποθετείται για τη μέθοδο «click away» και τη λειτουργία της αγοράς.

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου έπειτα από συζητήσεις με συναδέλφους εμπόρους εκφράζει την έντονη αγωνία του για την ημερομηνία και τον τρόπο επαναλειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη Αδ., καθιέρωσης της μεθόδου «click away» στις αγορές, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους, για τους οποίους η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις πώλησης κι εξυπηρέτησης.

Σε μια περίοδο έντονων ανησυχιών για τη δημόσια υγεία ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου , ο οποίος εξέφρασε την υπακοή στους νόμους και τάχθηκε υπέρ των μέτρων προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας, οφείλει να δηλώσει ότι οι συνάδελφοι έμποροι τήρησαν και τηρούν, παρά τις επιβαρυντικές συνέπειες γι’ αυτούς , μέτρα προστασίας υπέρ του καταναλωτή και του κοινού. Η υγειονομική ασφάλεια των εμπορικών καταστημάτων ήταν υποδειγματική κι έτσι θα παραμείνει και μετά τη λήξη του γενικού απαγορευτικού, όμως δεν θα δεχτεί ούτε ως φήμη να υποστεί για ακόμη μια φορά χτυπήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι σαφές ότι αφενός όλοι οι κλάδοι δεν είναι το ίδιο κι αφετέρου προωθείται το συμφέρον των λίγων. Ζητάμε ανοιχτά καταστήματα, στα οποία ο πελάτης θα έχει το δικαίωμα της επιλογής, της εξυπηρέτησης και της ικανοποίησης. Η αγορά δεν λειτουργεί πίσω από μια οθόνη, ούτε κάθε ανάγκη προσαρμόζεται με ένα «κλικ», ούτε ο μικρομεσαίος έμπορος μπορεί άλλο να επωμίζεται τα βάρη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου βρίσκεται σε επαφές με το δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, ώστε να αποσαφηνιστεί η φήμη του “click away” και να αποσυρθεί οποιαδήποτε σκέψη νομιμοποίησης της συγκεκριμένης εφαρμογής. Επίσης, θα ήταν θεμιτό οι κυβερνώντες να έρχονται σε επαφή και σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να υλοποιούνται αποφάσεις που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό.