Κατηγορία 'Δελτία Τύπου'

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

0

Από σήμερα, τα καταστήματα λιανεμπορίου  βάσει της νέας ΚΥΑ Δ1α/ΓΠοικ72486/20-11-2021 λειτουργούν με τροποποιημένο ωράριο ανοίγματος στις 10:00 π.μ. με σκοπό, όπως τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρουν,  την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς και την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 .

Θεσπίζονται, λοιπόν, έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από σήμερα Δευτέρα 22/1/2021 έως 06/12/2021 κατά τα οποία το άνοιγμα των καταστημάτων στις 10:00 π.μ. είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με το άρθρο 1 πίνακα Β.24 του ΦΕΚ5401Β και δεν επαφίεται στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, όπως λανθασμένα αντιλαμβάνεται το ευρύ κοινό.

Η παραβίαση του ωραρίου έναρξης λειτουργίας επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.1, 5 του ισχύοντος νόμου και συγκεκριμένα τα εξής: « Μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ορίων πελατών ή συμμετεχόντων– παρευρισκομένων, τήρησης των κανόνων υγιεινής και απολύμανσης/ορίου ατόμων στα καταστήματα λιανεμπορίου:  Υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας/ Υπέρβαση ορίων πελατών ή συμμετεχόντων – παρευρισκόμενων/ Παραβάσεις των υγειονομικών όρων : 

1η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως επιφάνειας, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες

2η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες

Για τη θεμελίωση δεύτερης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται παραπάνω.»

Όσον αφορά την πόλη μας το προτεινόμενο ωράριο για τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου τροποποείται ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ :     10:00 -14:30    /        ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΡΙΤΗ: 10:00 -14:00    /        17:00 -21:00

ΤΕΤΑΡΤΗ:       10:00 -14:30    /        ΚΛΕΙΣΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ:       10:00 -14:00    /        17:00 -21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00 -14:00 /          17:00 -21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ *:   08:30 – 14:30 /         ΚΛΕΙΣΤΑ

*ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΦΕΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ στις 10:00 πμ.

Συνάδελφοι,

Σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα για παραβίαση του ωραρίου ανοίγματος. Σας εφιστούμε την προσοχή για την τήρηση του μέτρου, καθώς είναι νόμος του κράτους κι επιφέρει κυρώσεις και υψηλό πρόστιμο, τις οποίες θα ήταν συνετό να αποφευχθούν σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους για τη χώρα και την ασφάλεια όλων μας ας παραμείνουμε ψύχραιμοι αποδεικνύοντας το ηθικό και επαγγελματικό μας κύρος.

‘Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00

0

👉Δημοσιεύτηκε πριν λίγο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω απόφασης, για το λιανεμπόριο ισχύουν τα εξής:

✅ Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop), τηρουμένων των μέτρων προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες και περιγράφονται παρακάτω.

✅ Eντός των καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα (PCR ή rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δικά τους έξοδα.

✅ Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

[α] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 (βλέπε παρακάτω) ή

[β] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΣΗΣ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 (βλέπε παρακάτω) ή

[γ] ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 (βλέπε παρακάτω).

✅ Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9 (βλέπε παρακατω).

➡️ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: http://www.moh.gov.gr/…/dieythy…/metra-prolhpshs-enanti- koronoioy-sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-ths- pandhmias-covid-19): α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες: http://www.moh.gov.gr/…/dieythy…/metra-prolhpshs-enanti- koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai- alles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn και http://www.moh.gov.gr/…/dieythy…/metra-prolhpshs-enanti- koronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-th- xeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2.

➡️ ΑΡΘΡΟ 9 Παρ. 2

Όπου στην παρούσα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτό εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/kor onoios-covid-19 ή, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπό στοιχεία Δ1α/ Γ.Π.οικ.67369/27.10.2021 (Β’ 5019) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει. Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται: α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118) Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένω- σης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

➡️ ΑΡΘΡΟ 9 Παρ. 3

Όπου προβλέπονται στην παρούσα, ο εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήπο- τε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίω- σης. Η βεβαίωση αυτών: α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο. Ο αυτο- διαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορωνοϊό COVID-19 πραγματοποιείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, το πιστοποι- ητικό νόσησης ισχύει από την ημερομηνία του επαναληπτικού εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλε- κτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

➡️ ΑΡΘΡΟ 9 Παρ. 4

Στη δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου των ανήλικων, σύμφωνα με την παρ. 3, προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα κατά την επί- δειξη της δήλωσης.Οι προβλέψεις της παρούσας ως προς την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωσης διαγνωστικού ελέγχου ή δήλωσης αυτοδιαγνωστικού ελέγχου δεν καταλαμβάνουν ανηλίκους έως την συμπλήρωση του τετάρτου έτους της ηλικίας τους.

‼️Σε περίπτωση ελέγχου και μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στον πελάτη πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.‼️

👉👉👉 Για τον έλεγχο του πιστοποιητικού υπάρχει η εφαρμογή Covid Free GR η οποία είναι διαθέσιμη να την κατεβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο. https://covidfree.gov.gr/

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά

Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες εδώ

👉https://www.youtube.com/watch?v=7CLJPf0u3KY

🆘Το σχετικό ΦΕΚ έχει αποσταλεί στα email των μελών, τους οποίους και παρακαλούμε να μελετήσουν ενδελεχώς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΣΒΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΒ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓO, κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

0

Έπειτα από τις τελευταίες ανακοινώσεις περί ελέγχων των καταναλωτών σε εμπορικά καταστήματα, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με υπευθυνότητα απέστειλε επίσημη επιστολή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας άμεσα την προσωπική παρέμβαση του στο θέμα που εξελίσσεται για τα νέα μέτρα στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, με την εφαρμογή ελέγχου PCR ή rapid test σε ανεμβολίαστους καταναλωτές. Ακόμη, αναφέρεται στη δυσαρέσκεια που προκαλείται από τις δημόσιες τοποθετήσεις Υπουργών της κυβέρνησης σε τηλεοπτικά μέσα, που προσβάλλουν και θίγουν τους εμπόρους.

Ακολουθεί η εν λόγω επιστολή:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις τελευταίες ανακοινώσεις που αφορούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Αναφερόμαστε στην υπουργική απόφαση ελέγχου με επίδειξη rapid test για την είσοδο των πελατών σε καταστήματα λιανεμπορίου. Σαφώς, συντασσόμαστε σε κάθε μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και αυτό το έχουμε αποδείξει έμπρακτα όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο εμπορικός κόσμος υπέδειξε άριστη συμμόρφωση προς τις προτροπές μη διασποράς του ιού και εφάρμοσε, με ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό για τις επιχειρήσεις κόστος, απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι «βάλαμε πλάτη» κλείνοντας τα καταστήματα μας, χρηματοδοτώντας έμμεσα με αυτόν τον τρόπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτρέποντας την κατάρρευση του. Λάβαμε τα εύσημα από τις επιτροπές υγείας για την αντιμετώπιση του COVID-19, οι οποίες επιτροπές μας κατέταξαν στη χαμηλότερη βαθμίδα σημείων υπερ-μετάδοσης του ιού. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν προήλθε κρούσμα από είσοδο σε μικρομεσαία επιχείρηση, εφόσον ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι μικρός όπως αναλογεί στα τετραγωνικά των καταστημάτων μας.

Ωστόσο, η εφαρμογή της εν λόγω υπουργικής απόφασης εκτός των άλλων, μας φέρνει αντιμέτωπους με την οργή των καταναλωτών που μας θέτουν θέμα καταστρατήγησης των προσωπικών τους δεδομένων. Θεωρούμε λοιπόν, ότι δεν είναι λογικό και καθόλου δίκαιο να μετατρέπονται οι μικροκαταστηματάρχες σε ελεγκτές και να χρησιμοποιείται σκόπιμα ο εμπορικός κόσμος ως μοχλός πίεσης για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Αναλογιστείτε τις βαρύτατες συνέπειες αυτών των αποφάσεων μεταφράζοντας τες σε συνεχή ύφεση οικονομίας, όταν ο εμπορικός κλάδος πλήττεται ακόμη από την δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση, προσθέτοντας την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε μεταφορές και λειτουργικά έξοδα, την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας χαμηλών τζίρων, τις συσσωρευμένες φορολογικές κι ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τώρα την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης ενόψει μάλιστα μιας υψηλής εμπορικής κίνησης όπως αυτή των Χριστουγέννων. Αυτό όμως, που μας προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση είναι η έκδηλη παρουσία αθέμιτου ανταγωνισμού με την ελεύθερη πρόσβαση σε σουπερμάρκετ, τα οποία διαθέτουν συναφή προϊόντα κατανάλωσης με τα άλλα εμπορικά καταστήματα. Αναμφίβολα, τα μέτρα προστασίας που προτείνονται όχι μόνο δεν είναι καθολικά, τουναντίον προβαίνουν σε διακρίσεις συμφερόντων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας παρακαλούμε να παρέμβετε προσωπικά για την αποκατάσταση της ισονομίας και της διασφάλισης της μικρής επιχειρηματικής δραστηριότητας των πολιτών σας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και αιτούμαστε την παρέμβαση προς τους Υπουργούς σας, ώστε να αποφεύγονται ατυχείς και προσβλητικές δηλώσεις σαν και αυτές που πρόσφατα ακούστηκαν σε τηλεοπτικά παράθυρα, χαρακτηρίζοντας μας «γκρινιάρηδες», προτάσσοντας ταυτόχρονα άστοχες δικαιολογίες για τις αποφάσεις τους. Λυπούμαστε βαθύτατα όταν κάποιοι Υπουργοί ή ακόμα και εκπρόσωποι φορέων ενός κράτους δικαίου δείχνουν να μην μπορούν να αφουγκραστούν την απελπισία και την αγωνία μικρών επαγγελματιών που παλεύουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε βέβαιοι ότι τα λουκέτα, η ανεργία και η αύξηση ψυχικών ασθενειών «σκανάρονται» καθημερινά από το αξιακό σας σύστημα και διαθέτετε την προσωπική βούληση, ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι πολιτικές που η δύσκολη συγκυρία απαιτεί. Σας δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση σας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα ζωτικής σημασίας για εμάς προβλήματα του κλάδου, πάντα με αίσθημα ευθύνης, όπως άλλωστε έχουμε πράξει με υψηλό για εμάς κόστος καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Με ειλικρινή εκτίμηση
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
του Εμπορικού Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Οντόπουλος Απόστολος Νικολός Νεκτάριος

Η θέση των Εμπορικών Συλλόγων της Θεσσαλίας για τα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις τους στο λιανεμπόριο.

0

Η περίοδος του lockdown δεν έκλεισε μόνο προσωρινά τις επιχειρήσεις αλλά έβαλε λουκέτο σε πολλές από αυτές και δεν μας επέτρεψε να επανέλθουμε όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά πολλοί από μας ούτε στα μαγαζιά μας. Οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, στις οποίες και λόγω μεγέθους δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός,  ακολούθησαν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με γνώμονα την υγεία όλων, εργοδοτών, υπαλλήλων και πελατών χαρακτηρίστηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας σημεία διασποράς του κορονοϊού και επωμίστηκαν το βάρος της δημόσιας υγείας κλείνοντας τις επιχειρήσεις με μεγάλο και  δυσβάσταχτο κόστος. Η νέα ανακοίνωση, λοιπόν, για υποχρέωση επίδειξης rapidtest κατά την είσοδο στο κατάστημα μας βρίσκει αντίθετους κι αγανακτισμένους, διότι θεωρούμε ότι το λιανεμπόριο χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης για τους ανεμβολίαστους καταναλωτές και μας μετατρέπει από εμπόρους σε ελεγκτές αφήνοντας μας εκτεθειμένους σε μεγάλα πρόστιμα. Από την άλλη, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στα σούπερμαρκετ, τα οποία εμπορεύονται εκτός από τρόφιμα και πολλά συναφή είδη με καταστήματα λιανεμπορίου δημιουργώντας καταφανή αθέμιτο ανταγωνισμό. Επιπλέον, το μέτρο αυτό σηματοδοτεί για ακόμη μια φορά τον περιορισμό στις εμπορικές επιχειρήσεις, το οποίο συνεπάγεται μείωση της αγοραστικής κίνησης και κατ’ επέκταση του τζίρου και μάλιστα σε μία περίοδο, που ο κάθε έμπορος ευελπιστεί να ανακάμψει και να δει τα ταμεία του να μεγαλώνουν. Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όταν  υπάρχει επικίνδυνη έλλειψη ρευστότητας και καμία άλλη αντοχή στον «εμπαιγμό» των μέτρων.

Είναι καιρός η κυβέρνηση μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα, να «σκανάρει» εξονυχιστικά τα πιστοποιητικά της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με μέτρα που στηρίζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Κατά κύριο λόγο πρέπει να εξασφαλιστεί  άμεσα ένα χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης και κάλυψης των τραπεζικών επιταγών, που σκάνε σαν βόμβες μετά τη λήξη τους. Δεύτερον, να ανασταλούν οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος τους έτους. Τρίτον, η επικείμενη «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» να μετατραπεί σε «Μη Επιστρεπτέα».

Αναμφισβήτητα, η υγεία των συμπολιτών μας είναι πρώτιστο μέλημα το οποίο όμως δεν πρέπει να επωμιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση, όταν τα νέα μέτρα διακρίνουν το εμπόριο με «δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Για την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας – Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων

Ο Πρόεδρος

Μπλουγούρας Χρήστος

Για τον  Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας

Ο Πρόεδρος

Παπαδόπουλος Χαράλαμπος

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου

Ο Πρόεδρος

Οντόπουλος Απόστολος

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας

Η Πρόεδρος

Νιάκα Σταυρούλα

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Αγιάς

Ο Πρόεδρος

Χαύδας Αθανάσιος

Για την Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού

Ο Πρόεδρος

Μπούντης Παναγιώτης

Για τον Σύλλογο Εμπόρων Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Γόμφων

Ο Πρόεδρος

Γκουγκουμάτης Αχιλλέας

Για τον  Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας

Η Πρόεδρος

Σαμόλαδου Χριστίνα

Για τον  Εμπορικό Σύλλογο Καλαμπάκας

Ο Πρόεδρος

Αθανασούλας Απόστολος

Για τον  Εμπορικό Σύλλογο Μουζακίου

Ο Πρόεδρος

Σερίφης Ηλίας

Για τον Σύλλογο Επαγγελματιών-Ξενοδόχων Ορεινού Όγκου Ν. Τρικάλων

΄΄Ξένιος Ζεύς’’

Ο Πρόεδρος

Παπαγιαννάκης Χρήστος

Για τον Σύλλογο Εμπόρων Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Οιχαλίας

Ο Πρόεδρος

Τέλλιος Βάϊος

Για τον  Σύλλογο Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ορεινού Οδικού Άξονα Τρικάλων-Άρτας

Ο Πρόεδρος

Κρομμύδας Γεώργιος

Για τον  Εμπορικό Σύλλογο Παλαμά

Ο Πρόεδρος

Διδάγγελος Ιάσων

Για τον  Εμπορικό Σύλλογο Σοφάδων

Ο Πρόεδρος

Γκαντής Αθανάσιος

Για τον  Εμπορικό Σύλλογο Πύλης

Ο Πρόεδρος

Αδαμόπουλος Ανδρέας

Για την Ένωση Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνών Συκουρίου

Ο Πρόεδρος

Γκέφος Ευθύμιος

Για τον  Εμπορικό Σύλλογο Τυρνάβου

Ο Πρόεδρος

Πετμεζάς Κωνσταντίνος

Για τον  Εμπορικό Σύλλογο Φαρσάλων

Ο Πρόεδρος

Πιτσάβας Γεώργιος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

0

Η ενεργή και συνεχής δράση των συνδικαλιστικών οργάνων των Εμπορικών Συλλόγων και κυρίως του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, που το τελευταίο διάστημα σηκώνει στις πλάτες του το βάρος της πανδημίας είναι παρούσα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου έχει τρεις αντιπροσώπους στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας σε πανελλαδικό επίπεδο τους κυρίους : Οντόπουλο Απόστολο (Πρόεδρος ΕΣΒ), Νικολό Νεκτάριο ( Γεν. Γραμματέας ΕΣΒ) και Τσέλιο Κων/νο (τ. Πρόεδρος ΕΣΒ), οι οποίοι βρίσκονται πάντα στο κέντρο των αποφάσεων.

Σε κλίμα αναπροσαρμογής έπειτα των τελευταίων εκλογών,  συνεδρίασε την Τρίτη 02 Νοεμβρίου 2021 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, όπου ο Πρόεδρος ΕΣΒ, κ. Οντόπουλος Απ. έλαβε τη θέση Β’ Αντιπροέδρου αντιπροσωπεύοντας τη βολιώτικη αγορά σε περιφερειακό εύρος.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου,  που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της  24ης  Οκτωβρίου 2021 είναι η  εξής:

Α/ΑΑΞΙΩΜΑΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
1ΠΡΟΕΔΡΟΣΧρήστος Μπλουγούρας
2ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΓεώργιος Τσιαπλές
3Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΧαράλαμπος Παπαδόπουλος
4Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΑπόστολος Οντόπουλος
5Γ ΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΑριστοτέλης Αντωνίου
6ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣΑχιλλέας Γκουγκουμάτης
7ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΓεώργιος Πιτσάβας
8ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣΣτυλιανός Κούτσιας
9ΜΕΛΟΣΔημήτριος Οικονόμου
10ΜΕΛΟΣΚωνσταντίνος Κοντούλης
11ΜΕΛΟΣΧρήστος Κόκκας
12ΜΕΛΟΣΑθανάσιος Νατσιόπουλος
13ΜΕΛΟΣΑθανάσιος Χατζηκυριάκος
14ΜΕΛΟΣΑγησίλαος Τριγάζης
15ΜΕΛΟΣΠερικλής Καζαντζίδης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

0

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στην ΕΣΕΕ).

Ο Συνδυασμός ΕΝΩΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ εξελέγη πρώτος με 107 ψηφοδέλτια στο Διοικητικό Συμβόυλιο και 112 στους Αντιπροσώπους για την ΕΣΕΕ από το σύνολο των 136 ψηφοδελτίων και εκλέγει:

13 Συμβούλους στο Δ.Σ

3 στην Ελεγκτική Επιτροπή και

58 Αντιπροσώπους στην ΕΣΕΕ.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ εξελέγη δεύτερη με 23 ψηφοδέλτια στο Διοικητικό Συμβουλίο και 22 στους Αντιπροσώπους για την ΕΣΕΕ από το σύνολο των 136 ψηφοδελτίων και εκλέγει:

2 Συμβούλους στο Δ.Σ και

11 Αντιπροσώπους στην ΕΣΕΕ.

Ο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΛΟΝΤΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣεξελέγη τρίτος με 0 ψηφοδέλτια στο Διοικητικό Συμβούλιο και 2 στους Αντιπρόσωπους  για την ΕΣΕΕ από το σύνολο των 136 ψηφοδελτίων και εκλέγει:

1 Αντιπρόσωπο στην ΕΣΕΕ.

 Εκλέγονται οι παρακάτω κατά σειρά σταυρών προτίμησης:

«ΕΝΩΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ»

     Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

 1. ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου
 1. ΤΣΙΑΠΛΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βαϊου
 2. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Ιωάννη
 3. ΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Νικολάου
 4. ΚΟΥΤΣΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Νικολάου
 5. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη
 6. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του Κωνσταντίνου
 7. ΠΙΤΣΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου
 8. ΓΚΟΥΓΚΟΥΜΑΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του Ιωάννη
 9. ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βασιλείου
 10. ΚΟΚΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου
 11. ΝΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Κλεάνθη
 12. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Γεωργίου

 «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

 1. ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ του Γεωργίου
 2. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του Κωνσταντίνου

«ΕΝΩΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ»

      Για την Ελεγκτική Επιτροπή

 1. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου
 2. ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Δημητρίου
 3. ΒΟΥΛΤΣΟΣ ΜΑΡΙΟΣ του Βασιλείου

«ΕΝΩΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ»

    Για Αντιπροσώπους στην ΕΣΕΕ

 1. ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου
 2. ΤΣΙΑΠΛΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βαϊου
 3. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Ιωάννη
 4. ΚΟΥΤΣΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Νικολάου
 5. ΛΙΑΓΚΟΥΡΑ ΕΛΕΝΗ του Αλεξίου
 6. ΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Νικολάου
 7. ΚΩΣΤΟΥΛΑ-ΒΛΟΝΤΖΟΥ ΣΟΦΙΑ του Κωνσταντίνου
 8. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αλεξάνδρου
 9. ΜΠΕΗ ΖΩΗ του Κωνσταντίνου
 10. ΤΣΕΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου
 11. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του Κωνσταντίνου
 12. ΤΣΙΟΥΝΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Γεωργίου
 13. ΓΚΟΥΓΚΟΥΜΑΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του Ιωάννη
 14. ΝΙΑΚΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του Ιωάννη
 15. ΦΑΛΤΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ευθυμίου
 16. ΓΚΟΥΝΤΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Χρήστου
 17. ΝΤΕΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Γεωργίου
 18. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη
 19. ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του Ευαγγέλου
 20. ΝΤΙΡΟΚΑΛΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Στυλιανού
 21. ΓΡΑΜΨΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ευαγγέλου
 22. ΜΑΡΑΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Κωνσταντίνου
 23. ΝΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Κλεάνθη
 24. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Σωτηρίου
 25. ΚΟΚΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου
 26. ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βασιλείου
 27. ΜΠΑΜΠΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ευθυμίου
 28. ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
 29. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Αθανασίου
 30. ΓΑΒΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κωνσταντίνου
 31. ΓΕΝΙΤΣΕΦΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ιωάννη
 32. ΔΗΜΟΒΕΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Γεωργίου
 33. ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου
 34. ΠΙΤΣΑΒΑΣ ΓΕΩΤΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου
 35. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Γεωργίου
 36. ΚΑΜΑΤΕΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑ του Αντωνίου
 37. ΚΙΤΣΗΣ ΘΩΜΑΣ του Δημητρίου
 38. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αθανασίου
 39. ΖΑΜΠΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Κωνσταντίνου
 40. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ του Γεωργίου
 41. ΤΕΛΛΙΟΣ ΒΑΪΟΣ του Αθανασίου
 42. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου
 43. ΝΙΚΟΛΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου
 44. ΣΕΡΙΦΗΣ ΗΛΙΑΣ του Νικολάου
 45. ΤΣΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ιωάννη
 46. ΧΟΝΔΡΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ του Γεωργίου
 47. ΔΑΣΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του Αθανασίου
 48. ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου
 49. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Νικολάου
 50. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Γεωργίου
 51. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ευαγγέλου
 52. ΓΚΕΦΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του Στεργίου
 53. ΚΑΓΚΕΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Κωνσταντίνου
 54. ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Γεωργίου
 55. ΔΙΠΛΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ευαγγέλλου
 56. ΧΑΥΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Νικολάου
 57. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αντωνίου
 58. ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»

     Για Αντιπροσώπους στην ΕΣΕΕ

 1. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του Κωνσταντίνου
 2. ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ του Γεωργίου
 3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του Κωνσταντίνου
 4. ΣΙΑΪΝΗ ΕΛΕΝΗ του Ιωάννη
 5. ΤΖΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Κοσμά
 6. ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Δημητρίου
 7. ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
 8. ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου
 9. ΚΑΡΑΤΕΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου
 10. ΧΩΤΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ του Νικολάου
 11. ΓΚΡΙΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Γεωργίου

  «ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ»

     Για Αντιπροσώπος στην ΕΣΕΕ

 1. ΒΛΟΝΤΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ευαγγέλου

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

0

Σύμφωνα με την νέα απόφαση λειτουργίας των καταστημάτων (Δ1α/Γ.Π.οικ.66436/22.10.2021) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.»  ανακοινώνονται τα εξής για τη λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop), τηρουμένων των παρακάτω μέτρων:

ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-ths-pandhmias-covid-19): α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai-alles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn και www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-th-xeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

0

O Πρόεδρος, Απ. Οντόπουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Βουλευτή Μαγνησίας κ. Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο κι ανέπτυξαν ουσιώδη ζητήματα και προβλήματα που ταλανίζουν το εμπόριο αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Τη συζήτηση πλαισίωσαν οι κ.κ. Σακελάρης Γ. ( Α’ Αντιπρόεδρος), Σαμουηλίδη Ε. (Β’ Αντιπρόεδρος, Χακίμ Αμ. ( Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων), Αβαριτσιώτης Κ. (Έφορος) και Λαρυγγάκης Π ( Σύμβουλος), οι οποίοι έθεσαν την απαίτηση να εισακουστούν τα προβλήματα των εμπόρων.

Αρχικά, ο κ. Οντόπουλος Απ. τόνισε το μεγάλο πρόβλημα υψηλού κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων από την Κίνα και τις τρίτες χώρες, όπου η εκτίναξη του προκαλεί έντονη ανησυχία για αύξηση τιμών εμπορευμάτων, το οποίο θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές. Σε μια περίοδο που η αγορά υποφέρει από χαμηλή ρευστότητα, χαμηλή κερδοφορία και συνεχόμενη πτώση των τζίρων , όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΣΒ «απέχουμε πολύ ακόμη από την κανονικότητα, η αγορά δεν έχει βρει το βηματισμό της και οι περικοπές των ενισχύσεων όπως της μειωμένης καταβολής των ενοικίων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο όλες τις μικρές επιχειρήσεις» και οδηγεί σε επερχόμενα λουκέτα, τα οποία θα πλήξουν την οικονομία. 

Για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου για την κατάργηση της Κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, -πλην των τριών (3) Κυριακών εορταστικών περιόδων- οι οποίες όπως έχει αποδειχθεί δεν συμβάλλουν ούτε στην αύξηση των τζίρων ούτε στη δημιουργία θέσεων εργασίας παρά μόνο δημιουργούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των πολυκαταστημάτων. Επίσης, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για πρόωρη έναρξη εκπτωτικής περιόδου και η ολιγωρία διευκρίνισης για προαιρετική λειτουργία της Κυριακής δεν αφήνει περιθώρια παρά να υποθέσουμε ότι αποτελεί μεθοδευμένη κίνηση ενίσχυσης πολυκαταστημάτων κι όχι των μικρών επιχειρήσεων. Η χρονική επέκταση των εκπτώσεων και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν αποτελούν, σαφώς, μέτρο ανάπτυξης της μικρομεσαίας επιχείρησης. Από την άλλη, τα μέτρα ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν στάθηκαν ικανά για να βοηθήσουν τις μικρότερες επιχειρήσεις να στήσουν ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop). Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια μορφή ανάπτυξης για την επιχείρηση, μορφή επένδυσης για την αναπλήρωση «χαμένων» πωλήσεων στα μέσα της πανδημίας αλλά και ενίσχυση θέσεων εργασίας για καταρτισμένους και εξειδικευμένους υπαλλήλους στην ηλεκτρονική πώληση. Το κράτος πρέπει να στηρίξει τη δημιουργία e-shop των φυσικών καταστημάτων με ουσιαστικά κίνητρα για τους εμπόρους και την εκπαίδευση υπαλλήλων στον τομέα της πληροφορικής και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος ΕΣΒ « Εμείς είμαστε μικρές επιχειρήσεις, θέλουμε να στηρίξουμε τον εργαζόμενο» για αυτό καλούμε το κράτος να ανοίξει θέσεις εργασίας για ένα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ. Είναι καιρός οι μικρές επιχειρήσεις να εφοδιαστούν με μέσα για έναν επί ίσοις όροις ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις, που κερδοσκόπησαν την περίοδο της πανδημίας.

Ένα μείζον θέμα της τοπικής αγοράς είναι ορθός σχεδιασμός και η στοχευμένη προβολή της πόλης μας ως πόλος έλξης τουριστών κι όχι επισκεπτών, διαφοροποιώντας την ανάγκη της εποχικής επισκεψιμότητας και την οργάνωση του τουρισμού, την βελτίωση υποδομών του λιμένος, την ανάγκη διαμονής τουριστών στην πόλη αφενός για τη διάδοση της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου κι αφετέρου για την υγιή οικονομία του. Σ’ αυτό το σημείο ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου είναι κάθετος ότι η εμπορική αγορά δεν είναι παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα για δωρεάν παροχή ψυχαγωγίας αντίθετα είναι ένας νευραλγικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και μόνο με σοβαρότητα και με επενδυτικές προοπτικές μπορεί να αναπτυχθεί. Η αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη για την άνθιση του τόπου μας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΣΒ έθεσε έναν σφοδρό προβληματισμό για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου και το ενδεχόμενο ενός τέταρτου lockdown , που θα ρημάξει την αγορά. Είναι αδήριτη ανάγκη η παροχή εργαλείων ρευστότητας, υπουργικές αποφάσεις με εγκυρότητα και πρόληψη, που θα αφορούν την αποπληρωμή των οφειλών με ρυθμίσεις ουσιαστικές κι όχι επιβαρύνσεις στις ήδη υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, μέτρα για τις επιταγές και απαλλαγή από την υποχρέωση επιστροφής των επιστρεπτέων καταβολών. Ο Βουλευτής κ. Μεϊκόπουλος Αλ συμμερίστηκε την αγωνία των εμπόρων και υποσχέθηκε να θέσει προτάσεις για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.