Κατηγορία Ιούλιος, 2020

Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48002/29-7-2020 (ΦΕΚ 3131Β΄), για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας

0

Εκδόθηκε σήμερα η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48002/29-7-2020 (ΦΕΚ 3131Β΄), για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.Το νέο μέτρο θα ισχύει από σήμερα 29/7/2020, ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης έως και την 31η Αυγούστου 2020, όπου θα εξεταστεί η παράταση του ή όχι , όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο από τους εργαζόμενους (ανεξαρτήτως αριθμού) όσο και από το κοινό/πελάτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ στην περίπτωση εργαζομένων που δεν κάνουν χρήση της μάσκας.

Πρόστιμο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ θα κληθούν όμως να πληρώσουν και τα φυσικά πρόσωπα καταναλωτές, κοινό/πελάτες που δεν τηρούν το νέο μέτρο.

Υπενθυμίζουμε ότι αφορά τις υποχρεώσεις των εμπορικών επιχειρήσεων, παραμένουν σε ισχύ οι προβλεπόμενοι στην Υπουργική Απόφαση 47421/25.7.2020, περιορισμοί και κανόνες τήρησης αποστάσεων.

Προς ενημέρωσή σας επισυνάπτεται και η υπ’ άριθμ. Δ1γ/ΓΠ οικ 47265/24.7.2020 Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας «Συστάσεις αναφορικά με την καθολική χρήση της μάσκας /ασπίδας προσώπου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών) στα πλαίσια της πανδημίας COVID-19» η οποία αναφέρει τους τύπους προστατευτικών μασκών και δίνει χρήσιμες οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας.Παραμένουμε στη διάθεσή των μελών μας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εφιστά την προσοχή στους συναδέλφους εμπόρους κι επιχειρηματίες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για όλους, εργαζομένους και πελάτες.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας,  Ν. Χαρδαλιά από αύριο Τετάρτη, 29η Ιουλίου εφαρμόζεται η εντολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για όλους, εργαζομένους και κοινό σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ΤΑΞΙ, στα νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, στα καταστήματα λιανικής, και στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι και οι αγαπητοί πελάτες όπως προσαρμοστούν στα νέα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας για την ασφάλεια όλων.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Παράταση από την ΑΑΔΕ των προθεσμιών προσαρμογής ταμειακών μηχανών

0

Έπειτα από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου στον Διοικητή της Αρχής κ. Γ. Πιτσιλής κοινοποιώντας το στους Βουλευτές Μαγνησίας και με αίτημα φορέων της αγοράς  σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, ο Διοικητής έκανε δεκτό το αίτημα παράτασης αντικατάστασης ταμειακών μηχανών  μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020.

Συγκεκριμένα:

– Για την απόσυρση των ξεπερασμένων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) – ταμειακών μηχανών, που είχαν λάβει άδεια καταλληλότητας τα έτη 2002 έως 2005.
– Για την αναβάθμιση των λογισμικών των χρησιμοποιούμενων ΦΗΜ, που αφορούν στο πρωτόκολλο επικοινωνίας και κρυπτογράφησης (τεχνικές προδιαγραφές) για την διαβίβαση των δεδομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα.


Και οι δύο προθεσμίες ήταν προγραμματισμένο να λήξουν την 31η Ιουλίου 2020.
Την δεδομένη χρονική στιγμή όπου οι επιχειρήσεις μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και προσπαθούν για την επάνοδό τους στην όποια κανονικότητα, η ΑΑΔΕ με την παράταση των σχετικών προθεσμιών δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι, οι εκ μέρους του κράτους παρεμβάσεις και ζητούμενες προσαρμογές πρέπει να γίνονται με γνώμονα την διευκόλυνση του επιχειρείν και τη διασφάλιση ευνοϊκότερων όρων για την επιβίωσή του.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στηρίζει τη συμβολή της ΕΣΕΕ, στις σχετικές επικοινωνίες της με το Υπουργείο Οικονομικών, όπου ήδη αναζητεί τρόπους για την επιδότηση του κόστους των αναγκαίων αντικαταστάσεων και αναβαθμίσεων των ΦΗΜ από πόρους του ΕΣΠΑ, προκειμένου το λιανεμπόριο να ανακτήσει σταδιακά τον βηματισμό του.

Αίτημα παράτασης αντικατάστασης ταμειακών μηχανών έως τέλος του 2020.

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου έχει αποστείλει επιστολή στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο προκειμένου να αιτηθεί μια ακόμη παράταση αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών, η οποία έχει οριστεί ήδη έως τις 31η Ιουλίου.

Η  αναγκαιότητα διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ είχε ανακοινωθεί πολλά χρόνια πριν και είχαμε μπει στη λογική να διαθέτουμε ταμειακές μηχανές με προδιαγραφές, όμως με τα νέα δεδομένα οι προδιαγραφές αυτές δεν αρκούν. Το θέμα αυτό επανήλθε φέτος  με την υποχρεωτική αντικατάσταση τους ή την αναβάθμισή τους, όπου αυτή είναι δυνατή.

Η παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο λόγω της πανδημίας ήταν ορθή και ήταν αποτέλεσμα πιέσεων. Θεωρούμε ότι με την μέχρι τώρα αρνητική πορεία της εμπορικής αγοράς είναι αναγκαία μια παράταση μέχρι τέλος του έτους  2020, ώστε να υπάρχει ένα περιθώριο οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Το κόστος αντικατάστασης ξεκινά από €300 και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης μπορεί να είναι μεγαλύτερο, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που επιχειρήσεις διαθέτουν περισσότερες από μία ταμειακές. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η αντικατάσταση ή ακόμα και η αναβάθμιση της ταμειακής μηχανής, αποτελεί ένα επιπλέον κόστος για την επιχείρηση, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει επανέλθει από το πλήγμα του κορονωϊού.

Θεωρούμε δίκαιο το αίτημα επανεξέτασης της παράτασης μέχρι τέλος του έτους. Άλλωστε η αναμονή τόσων χρόνων δεν επρόκειτο να αλλάξει για μια παράταση επιπλέον μηνών.

Η επιστολή είναι η εξής:

«Κύριε Διοικητά,

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, συγκεκριμένα πρόκειται για την Αριθμ. Α.1100/7-5-2020 απόφαση της ΑΑΔΕ με θέμα «Τροποποίηση της απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Α. 1011/16/1.2020 (85Β’)«Απόσυρση από τη χρήση μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), που έλαβαν άδεια καταλληλότητας με βάση τις Α.Υ.Ο.Ο. έχει δοθεί παράταση  έως τις 31 Ιουλίου 2020 η υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών ταμειακών μηχανών λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έπειτα από το οικονομικό πλήγμα που υπέστη λόγω της πανδημίας δεν κατάφερε να βρει το βηματισμό του και παράλληλα παλεύει να ανταπεξέλθει σε συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Η άμεση απόσυρση παλαιών ταμειακών μηχανών κι αντικατάστασή τους είναι ένα κόστος άνω των 300€ κι ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εκφράζοντας την ανησυχία των συναδέλφων αιτείται, λοιπόν,  μια ακόμη παράταση της άνω απόφασης μέχρι τέλος του έτους 2020, ώστε όλοι οι επαγγελματίες να είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στα κόστη.

Θεωρούμε ορθό βήμα τη  σύνδεση των ταμειακών μηχανών
με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί κι αποτελεί μια ανταπόκριση σε εκσυγχρονιστικά μέτρα.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ είχε προγραμματιστεί χρόνια πριν για να υλοποιηθεί, γι’ αυτό δεν πιστεύουμε ότι δεν μπορεί έπειτα από μια τόσο ισχυρή οικονομική κρίση 3 μηνών να δοθεί μια επιπλέον παράταση για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης.»

ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2020

0

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2020 θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν για την πόλη μας Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».  Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.  Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν μέλη μας, που καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης.  Χρειάζεται να τονίσουμε ότι, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις.  Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση όλων των όμορων Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας δια μέσου της Ο.ΕΜ.Ε. Θεσσαλίας κι όπως κάθε χρόνο κατά το θερινό μήνα ,   προτείνει στα μέλη – καταστήματα όπως παραμείνουν κλειστά την  Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020

Σε ότι αφορά τις συνθήκες λειτουργίας των καταστημάτων, αυτές ορίζονται συνεχώς με Υπουργικές Αποφάσεις (τελευταία Απόφαση η Δ1α/ΓΠ.οικ. 40381/27-6-2020 – ΦΕΚ 2601Β΄), που καθορίζουν ρητά τους περιορισμούς και τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων.  Ειδικά σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις των εμπορικών επιχειρήσεων, αυτές δεν αλλάζουν μεν, τις υπενθυμίζουμε όμως για την αποφυγή λαθών, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα και αδικαιολόγητα πρόστιμα, τα οποία καμία επιχείρηση δεν χρειάζεται αυτήν την εποχή.

  1. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζονται, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, οι ακόλουθες αποστάσεις:
  2. Έως 20 τμ. – 4 άτομα.
  3. Από 20 τμ. έως 100 τμ. – 4 άτομα + ένα άτομο ανά 10 τμ. για την επιφάνεια άνω των 20 τμ. και έως τα 100 τμ.
  4. Άνω των 100 τμ. – 12 άτομα + ένα άτομο ανά 15 τμ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ.
  5. Άνω των 300 τμ. – 1 άτομο ανά 10 τμ. ανά όροφο.
  6. Εντός όλων των καταστημάτων τηρείται ο κανόνας της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου του ενός ατόμου από το άλλο.
  7. Για τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων γενικά, παραμένει ο περιορισμός του 1 ατόμου ανά 15 τμ., της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και η διασφάλιση του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 επισκεπτών.  Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό που διαχειρίζεται μη τυποποιημένα τρόφιμα.
  8. Η χρήση μάσκας στα μικρά καταστήματα παραμένει προαιρετική, αλλά συνιστάται στους καταστηματάρχες να προτρέπουν τους πελάτες τους και τους εργαζόμενούς τους, ώστε να φορούν μάσκες και να απολυμαίνουν τακτικά τα χέρια τους.
  9. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό των καταστημάτων που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων.
  10. Στους ανελκυστήρες, η πληρότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40%.
  11. Όπου υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, τους ανελκυστήρες χρησιμοποιούν μόνο τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και το προσωπικό για σκοπούς τροφοδοσίας.
  12. Στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής, πρέπει:
  13. Να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων ανάμεσα στις θέσεις εργασίας.
  14. Να προσέρχονται οι πελάτες μόνο με ραντεβού.
  15. Να τηρείται κατάλογος των ραντεβού, άμεσα διαθέσιμος στον έλεγχο.
  16. Να φοράει όλο το προσωπικό υποχρεωτικά μάσκα.
  17. Στις 7 π.μ. ανοίγει το λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων, τζαμιών κλπ. αντίστοιχων ειδών.
  18. Σε όλους τους χώρους γραφείων πάσης φύσεως τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.
  19. Στα επιβατικά και οχηματαγωγά πλοία, πρέπει να διασφαλίζεται η παρουσία επιβατών στο 60% της δυναμικότητας του πλοίου κατ’ ανώτατο όριο (ή του 65% εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες).  Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των επιβατών παραμένει στο 1,5 μέτρο.
  20. Οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση –αλλά όχι αποκλειστικά- με ραντεβού. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των υπαλλήλων ή/και πολιτών είναι το 1,5 μέτρο.

Τέλος, εν γενικού κανόνα (περιλαμβάνεται στο άρθρο 20 της τελευταίας και ισχύουσας ως άνω ΚΥΑ), για κάθε είδους εκδηλώσεις και σε όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού, ανοικτούς και κλειστούς τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

ΜΕΝΩ ΒΟΛΟ

ΜΕΝΩ ΑΣΦΑΛΗΣ

ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΑΡΑ