Στις δύσκολες αυτές ώρες που βιώνουμε όλοι μας χρειάζεται να επιδείξουμε κυρίως ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Η έκδοση απόφασης κλεισίματος και των υπολοίπων εμπορικών επιχειρήσεων φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου. Θέμα χρόνου όμως πρέπει να είναι και τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της διατήρησης και αύξησης των θέσεων εργασίας και της οικονομίας γενικότερα. Ακολουθούμε τις οδηγίες της συντεταγμένης πολιτείας προκειμένου να αποφύγουμε άλλες δυσάρεστες καταστάσεις και να αποτρέψουμε φαινόμενα πανικού και διχασμού.

Στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου έχει συντάξει 5 ερωταπαντήσεις αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ;

Ο ΕΣΒ θεωρεί οτι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα η υγεία όλων και κύριο μέλημα ο περιορισμός των αρνητικών συνεπειών. Πρέπει να δράσουμε προληπτικά και άμεσα ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Τα εμπορικά καταστήματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής οικονομίας και η εύρυθμη λειτουργία τους εξαρτάται από την αντίστοιχη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων (καφετεριών, κέντρων αισθητικής, εστιατόρια κα).

Η θέση του ΔΣ του ΕΣΒ είναι ότι πρέπει άμεσα το υπουργείο να λάβει απόφαση κλεισίματος των εναπομεινασών επιχειρήσεων. Ανεξάρτητα και επιπρόσθετα με την απόφαση αυτή πρέπει να ληφθούν άμεσα και μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων. Εάν τα εμπορικά καταστήματα κλείσουν τώρα, το όποιο κόστος σίγουρα θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα προκύψει αν συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να υπολειτουργούν, να πραγματοποιούν μηδενικούς τζίρους και να συμβάλλουν στη διόγκωση του προβλήματος διασποράς του ιού.

2. ΓΙΑΤΙ Ο ΕΣΒ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ;

Ο ΕΣΒ είναι ένα πρωτοβάθμιο σωματείο με αρμοδιότητες που άπτονται καθαρά συνδικαλιστικών θεμάτων. Σύννομη απόφαση για παύση λειτουργίας των καταστημάτων σε εργάσιμες από το νόμο ημέρες, μπορεί να λάβει ΜΟΝΟ το αρμόδιο υπουργείο και κανένας άλλος. Οι εμπορικοί σύλλογοι μπορούν μόνο να προτείνουν θέσεις και μόνο στα μέλη τους, χωρίς να σημαίνει ότι οι θέσεις αυτές θα γίνουν αποδεκτές καθώς η λειτουργία των επιχειρήσεων διέπεται από τους σχετικούς νόμους του κράτους. ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΕ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ.

3. ΓΙΑΤΙ Ο ΕΣΒ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ;

Ο ΕΣΒ προτείνει με τον πιο ξεκάθαρο και δημόσιο τρόπο την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων! Όμως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο νομοθετεί κι αυτοί οφείλουν να πάρουν την ΑΠΟΦΑΣΗ αυτή ΑΜΕΣΑ.

Η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων της πόλης επιθυμεί να διακόψει τη λειτουργία της πρωτίστως για την προστασία της υγείας των ιδιοκτητών, των εργαζομένων αλλά και των καταναλωτών. Υπάρχουν όμως κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως ξένων συμφερόντων, που δεν επιθυμούν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Υπάρχει συνεπώς το ενδεχόμενο οποιαδήποτε προτροπή (καθώς απόφαση από πλευράς μόνο ΕΣΒ όπως αναφέραμε δεν μπορεί να υπάρξει) να δημιουργήσει δύο τάσεις στην αγορά. Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν την προτροπή θα μείνουν κλειστές και κάποιες άλλες επικαλούμενες το νόμο περί λειτουργίας θα μείνουν ανοικτές. Άρα δεν θα προκύψει καθολικό κλείσιμο, οι μισές επιχειρήσεις θα λειτουργούν και το πρόβλημα διασποράς του ιού θα παραμείνει και ενδέχεται να ενταθεί καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός σ΄ αυτές από τους καταναλωτές που δυστυχώς αψηφούν την οδηγία “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”. Όσες λιγότερες επιχειρήσεις λειτουργούν τόσο μεγαλύτερος ο συγχρωτισμός σ΄ αυτές. Επίσης θα προκύψουν “εμφυλιακού” τύπου καταστάσεις τόσο από τους εμπόρους όσο και από τους καταναλωτές ενάντια σε αυτούς που θα παραμένουν ΝΟΜΙΜΑ ανοικτοί. Αυτό θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

4. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΒ ΓΙΑ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;

Οι επαφές τόσο του ΕΣΒ όσο και όλων των εμπορικών συλλόγων με τις Ομοσπονδίες και την Συνομοσπονδία είναι συνεχείς. Από την μεριά της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας βρίσκεται σε μόνιμη επικοινωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέροντας τα αιτήματα των εμπόρων και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλοι οι σύλλογοι ανα τη χώρα θεωρούν ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σχετική απόφαση και ζητούν την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή του μέτρου παύσης λειτουργίας στα καταστήματα.

5. ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΙΔΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ;

Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό με βεβαιότητα καθώς δεν έχει υπάρξει ξανά παρόμοια κατάσταση. Θεωρούμε όμως αυτονόητο ότι για να ενταχθεί μια εμπορική επιχείρηση στα μέτρα στήριξης που θα καθοριστούν για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, θα πρέπει να βρίσκεται και αυτή στο ίδιο καθεστώς. Δική μας πρόταση είναι σε κάθε περίπτωση να υπάρξει ενίσχυση – αποζημίωση. Η κατάσταση και στο οικονομικό επίπεδο έχει ήδη πολλές παρενέργειες κι αν δεν υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.