Έπειτα από τις τελευταίες ανακοινώσεις περί ελέγχων των καταναλωτών σε εμπορικά καταστήματα, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με υπευθυνότητα απέστειλε επίσημη επιστολή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας άμεσα την προσωπική παρέμβαση του στο θέμα που εξελίσσεται για τα νέα μέτρα στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, με την εφαρμογή ελέγχου PCR ή rapid test σε ανεμβολίαστους καταναλωτές. Ακόμη, αναφέρεται στη δυσαρέσκεια που προκαλείται από τις δημόσιες τοποθετήσεις Υπουργών της κυβέρνησης σε τηλεοπτικά μέσα, που προσβάλλουν και θίγουν τους εμπόρους.

Ακολουθεί η εν λόγω επιστολή:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις τελευταίες ανακοινώσεις που αφορούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Αναφερόμαστε στην υπουργική απόφαση ελέγχου με επίδειξη rapid test για την είσοδο των πελατών σε καταστήματα λιανεμπορίου. Σαφώς, συντασσόμαστε σε κάθε μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και αυτό το έχουμε αποδείξει έμπρακτα όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο εμπορικός κόσμος υπέδειξε άριστη συμμόρφωση προς τις προτροπές μη διασποράς του ιού και εφάρμοσε, με ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό για τις επιχειρήσεις κόστος, απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι «βάλαμε πλάτη» κλείνοντας τα καταστήματα μας, χρηματοδοτώντας έμμεσα με αυτόν τον τρόπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτρέποντας την κατάρρευση του. Λάβαμε τα εύσημα από τις επιτροπές υγείας για την αντιμετώπιση του COVID-19, οι οποίες επιτροπές μας κατέταξαν στη χαμηλότερη βαθμίδα σημείων υπερ-μετάδοσης του ιού. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν προήλθε κρούσμα από είσοδο σε μικρομεσαία επιχείρηση, εφόσον ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι μικρός όπως αναλογεί στα τετραγωνικά των καταστημάτων μας.

Ωστόσο, η εφαρμογή της εν λόγω υπουργικής απόφασης εκτός των άλλων, μας φέρνει αντιμέτωπους με την οργή των καταναλωτών που μας θέτουν θέμα καταστρατήγησης των προσωπικών τους δεδομένων. Θεωρούμε λοιπόν, ότι δεν είναι λογικό και καθόλου δίκαιο να μετατρέπονται οι μικροκαταστηματάρχες σε ελεγκτές και να χρησιμοποιείται σκόπιμα ο εμπορικός κόσμος ως μοχλός πίεσης για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Αναλογιστείτε τις βαρύτατες συνέπειες αυτών των αποφάσεων μεταφράζοντας τες σε συνεχή ύφεση οικονομίας, όταν ο εμπορικός κλάδος πλήττεται ακόμη από την δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση, προσθέτοντας την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε μεταφορές και λειτουργικά έξοδα, την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας χαμηλών τζίρων, τις συσσωρευμένες φορολογικές κι ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τώρα την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης ενόψει μάλιστα μιας υψηλής εμπορικής κίνησης όπως αυτή των Χριστουγέννων. Αυτό όμως, που μας προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση είναι η έκδηλη παρουσία αθέμιτου ανταγωνισμού με την ελεύθερη πρόσβαση σε σουπερμάρκετ, τα οποία διαθέτουν συναφή προϊόντα κατανάλωσης με τα άλλα εμπορικά καταστήματα. Αναμφίβολα, τα μέτρα προστασίας που προτείνονται όχι μόνο δεν είναι καθολικά, τουναντίον προβαίνουν σε διακρίσεις συμφερόντων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας παρακαλούμε να παρέμβετε προσωπικά για την αποκατάσταση της ισονομίας και της διασφάλισης της μικρής επιχειρηματικής δραστηριότητας των πολιτών σας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και αιτούμαστε την παρέμβαση προς τους Υπουργούς σας, ώστε να αποφεύγονται ατυχείς και προσβλητικές δηλώσεις σαν και αυτές που πρόσφατα ακούστηκαν σε τηλεοπτικά παράθυρα, χαρακτηρίζοντας μας «γκρινιάρηδες», προτάσσοντας ταυτόχρονα άστοχες δικαιολογίες για τις αποφάσεις τους. Λυπούμαστε βαθύτατα όταν κάποιοι Υπουργοί ή ακόμα και εκπρόσωποι φορέων ενός κράτους δικαίου δείχνουν να μην μπορούν να αφουγκραστούν την απελπισία και την αγωνία μικρών επαγγελματιών που παλεύουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε βέβαιοι ότι τα λουκέτα, η ανεργία και η αύξηση ψυχικών ασθενειών «σκανάρονται» καθημερινά από το αξιακό σας σύστημα και διαθέτετε την προσωπική βούληση, ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι πολιτικές που η δύσκολη συγκυρία απαιτεί. Σας δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση σας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα ζωτικής σημασίας για εμάς προβλήματα του κλάδου, πάντα με αίσθημα ευθύνης, όπως άλλωστε έχουμε πράξει με υψηλό για εμάς κόστος καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Με ειλικρινή εκτίμηση
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
του Εμπορικού Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Οντόπουλος Απόστολος Νικολός Νεκτάριος