Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Προκήρυξης για την ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Το Πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον 2 χρήσεις, απασχολούν από 0 έως 50 άτομα και ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών της τριετίας τους κυμαίνεται:
1. από 50.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα «Μεταποίηση»,
2. από 25.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα «Τουρισμός»
3. και από 30.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, επίσης, για τις θεματικές ενότητες «Εμπόριο» και «Υπηρεσίες».
Το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται, ανάλογα με τη Γεωγραφική Ζώνη, σε 55% ή 65%, του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τη Θεματική Ενότητα. Σε περίπτωση που η υποβαλλόμενη πρόταση ξεπερνά τα προαναφερόμενα όρια του προϋπολογισμού (σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος) οι επιπλέον δαπάνες δεν επιχορηγούνται. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1 δισ. 50 εκατ. ευρώ (1,050 δισ.)
Συνεργαζόμενες Τράπεζες
Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, έχει δώσει το ρόλο του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.) σε μεγάλο αριθμό Τραπεζών, προκειμένου να διαχειριστούν για λογαριασμό του το Πρόγραμμα. Οι Συνεργαζόμενες Τράπεζες από σήμερα παρέχουν ενημέρωση για την οργάνωση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Οι Τράπεζες αυτές αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΑ της Προκήρυξης. Τα υποκαταστήματα των Τραπεζών αναφέρονται στο site www.ependyseis.gr
Χρόνος και Τρόπος Υποβολής
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν τις επενδυτικές προτάσεις τους από 1η Σεπτεμβρίου 2009, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα www.ependyseis.gr και σε έντυπη μορφή στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 9η Νοεμβρίου 2009. Μπορούν να επιχορηγηθούν δαπάνες μίας επενδυτικής πρότασης που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Μαΐου 2009 και μετά, ημερομηνία προδημοσίευσης της προκήρυξης.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής ΚΥΑ Προκήρυξης.
Την παραπάνω Προκήρυξη καθώς και τα Παραρτήματά της μπορείτε να τα αναζητήσετε στον ιστοχώρο της ΕΣΕΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.esee.gr/page.asp?id=2705 ή στον ιστότοπο του ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.espa.gr/Greek/News.aspx?newsid=138