Με την  ΠΟΛ. 1027/9-2-2011, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ και η ισχύς της αρχίζει από 1ης Απριλίου 2011, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι, σε εκτέλεση του ν.3842/2010 και των διατάξεων με τις οποίες καθιερώνεται νέος τρόπος εξόφλησης των φορολογικών στοιχείων στις συναλλαγές με ιδιώτες, βάσει της αξίας κάθε συναλλαγής, ισχύουν τα ακόλουθα:
Ως κατώτερο όριο συναλλαγής για την εξόφληση φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται από επιτηδευματίες, από τους λήπτες αυτών, μέσω Τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, ορίζεται
– το ποσό των 3.000 ευρώ, για το έτος 2011 και
– το ποσό των 1.500 ευρώ από 1.1.2012.
Στις υποχρεώσεις της απόφασης εμπίπτουν οι εξής περιπτώσεις:
1. Σε περίπτωση προκαταβολών ή τμηματικών καταβολών που εισπράττονται και αφορούν σε συναλλαγές συνολικού ποσού άνω των προαναφερθέντων κατώτατων ορίων, ανεξάρτητα από το ποσό της κάθε τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής.
2. Σε περίπτωση πώλησης αγαθών σε ιδιώτη «με ανταλλαγή», για το ποσό που αφορά στη διαφορά της αξίας που προκύπτει και εφόσον αυτή υπερβαίνει το όριο.
3. Σε περίπτωση αλλαγής αγαθών που έχουν πωληθεί λιανικώς, για το ποσό που αφορά στη διαφορά της αξίας που προκύπτει και εφόσον αυτή υπερβαίνει το όριο.
4. Σε περίπτωση συναλλαγής που εξοφλείται με εκχώρηση δανείου από τον ιδιώτη και κατάθεση του ποσού στον λογαριασμό του επιτηδευματία, για το τυχόν υπολειπόμενο ποσό, ανεξάρτητα από την αξία του, εφόσον η τιμολογούμενη αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το κατώτατο όριο.

Αντίθετα, στις υποχρεώσεις της συγκεκριμένης απόφασης δεν εμπίπτουν οι περιπτώσεις:
1. Συναλλαγών που εξαιρούνται βάσει συγκεκριμένων διατάξεων του ΚΒΣ  και
2. Αγορών αγαθών ή υπηρεσιών, που το αντίτιμο της αξίας καλύπτεται με διαδοχικές καταβολές διαφορετικών προσώπων (λίστα γάμου). Το τυχόν επιπλέον, όμως, ποσό εξοφλείται από τον τελικό καταναλωτή μέσω Τράπεζας, εφόσον η συνολική αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το κατώτατο όριο.
Στην απόφαση διευκρινίζεται, επίσης, ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η εξόφληση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, για αντικειμενικούς λόγους, θα ακολουθείται η εξής ειδική διαδικασία:
– Έκδοση λογιστικού παραστατικού «απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιογράφων» από τον επιτηδευματία, κατά τον χρόνο είσπραξης, στο οποίο θα αναγράφονται το ποσό, ο τρόπος εξόφλησης, η αιτιολογία, και ο α/α του παραστατικού.
– Κατάθεση του ποσού, από τον επιτηδευματία, εντός δύο εργάσιμων ημερών από την έκδοση του παραστατικού, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί.
Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση παραλείψεων ή μη τήρησης των οριζομένων στην απόφαση, θα επιβάλλεται ιδιαίτερο πρόστιμο, ανά φορολογικό έλεγχο.