Σε 7 δόσεις η εξόφληση φόρων εισοδήματος

Δημοσιεύθηκε 13.08.2012 από τη στην κατηγορία Ανακοινώσεις, Νόμοι και νομοσχέδια

Σε επτά μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του φόρου φυσικών προσώπων, για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.

Τη θέσπιση επτά δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 31 Αυγούστου και την τελευταία την 28η Φεβρουαρίου του 2013, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Στη ρύθμιση υπάγονται μόνο όσοι έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση και το οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 60.000 ευρώ. Σε όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνει μετά τον Αύγουστο ο αριθμός των δόσεων θα είναι μικρότερος από επτά ώστε σε καμία περίπτωση η τελευταία πληρωμή να μην ξεπερνά το όριο του Φεβρουαρίου. Οι δόσεις δεν καλύπτουν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Όσοι έχουν πληρώσει ήδη την πρώτη δόση 30 Ιουνίου μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε επτά δόσεις από τα τέλη Αυγούστου και μετά, ενώ όσοι έχουν πληρώσει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από τις 30 Σεπτεμβρίου

Συγκεκριμένα, με άμεση εφαρμογή:

• Θεσμοθετούνται διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι €60.000 αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012.

• Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.

• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.

• Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι Φεβρουάριο 2013.

• Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από €300.

• Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

• Στο προτεινόμενο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.

• Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

• Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.

• Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν το φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.

Οι ρυθμίσεις επιτρέπουν στους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Έτσι:

• Οι ρυθμίσεις καλύπτουν το 96% των νοικοκυριών που υποβάλλουν δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος.

• Η μέση δόση μειώνεται σημαντικά επιτρέποντας στους φορολογουμένους να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ευκολότερα.

• Μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών στο ελάχιστο, καθώς δεν χρειάζεται καμία ενέργεια ή αίτηση για να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

 

Τέλος, όσοι έχουν κάνει τις αιτήσεις για μείωση ασφαλιστικών εισφορών εμπρόθεσμα έως τις 30 Ιουνίου 2012 θα λάβουν τη μείωση το μήνα Σεπτέμβριο 2012, ενώ όσοι κατέθεσαν την αίτηση ως τις 30 Ιουλίου θα λάβουν τη μείωση από το μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο.

 

Σχολιάστε αυτήν τη δημοσίευση!

Πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να μπορέσετε να σχολιάσετε.