Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου κατά τη διάρκεια του έτους παρακολουθώντας τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της χώρας μας και την ραγδαία ύφεση τις εμπορικής δραστηριότητας έχει ως κύριο μέλημα την επιβίωση και την στήριξη όλων των μικρομεσαίων συναδέλφων επιχειρηματιών. Ο Σύλλογος έχει κατά σειρά αποστείλει επιστολές και έχει απευθυνθεί σε αρμοδίους για την επίτευξη των πάγιων προτάσεων του, που στοχεύουν στη ελάφρυνση των φοροεισπρακτικών μέτρων, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες και την αναστολή του Τειρεσία για όλη την περίοδο της κρίσης, τη μείωση επιτοκίου πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων των Τραπεζών, τη ρύθμιση αποπληρωμής δανείων ΤΕΜΠΜΕ, το  πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, την προσωρινή μείωση των εισφορών μας προς ΟΑΕΕ και άλλες προτάσεις που θα απελευθερώσουν το συνάδελφο έμπορο από καθημερινά δεσμά της κρίσης. Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου ακούστηκαν με προσοχή από όλους τους υποψηφίους Βουλευτές της πόλης μας, οι οποίοι ενημερώθηκαν επακριβώς για την οικονομική κατάσταση που διανύουν οι έμποροι και υποσχέθηκαν πως θα σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες μας.

Επίσης, ο Σύλλογος με κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο προσπαθεί να πατάξει το παράνομο εμπόριο, το οποίο μαστίζει την αγορά, εισφοροδιαφεύγει και επιβαρύνει τον φορολογούμενο πολίτη. Οι συναντήσεις  με τους υπευθύνους της Δημοτικής Αστυνομίας, της Αντιδημαρχίας, τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας και του ΣΔΟΕ συντέλεσαν στην προσπάθεια να αναλογιστούμε όλοι την ανεξέλεγκτη  κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το παράνομο εμπόριο. Ο κάθε φορέας στις δυνατότητες που του αναλογούν οφείλει να αποτρέψει την άσκηση παράνομης εμπορικής δραστηριότητας προστατεύοντας τα συμφέροντα των συναδέλφων μας και όλης της πόλης. Ακόμη, με διαφημιστική καμπάνια μέσω αφισών, μπλοκ και τσαντών αγοράς, που διανεμήθηκαν στην πόλη αλλά και στο Επιχειρηματικό Πανόραμα,  προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους καταναλωτές με το σύνθημα « ΒΟΛΙΩΤΗ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΕ ΣΕΝΑ – ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου βλέποντας το καθημερινό κλείσιμο των καταστημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας, προέβη τις ημέρες του Πάσχα σε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αναρτώντας στις βιτρίνες των καταστημάτων, που έχουν κλείσει, αφίσες με το μήνυμα:

 

«ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΟΛΙΩΤΩΝ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Στηρίξτε τις τοπικές επιχειρήσεις»

 

Κι αυτός ήταν κι ο λόγος που ο Εμπορικός Σύλλογος δεν συμφώνησε στη λειτουργία της φετινής εμποροπανήγυρις θεωρώντας το θεσμό αυτό αναχρονιστικό και επιπλέον πως αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη οικονομικά επιβαρυμένη τοπική αγορά. Ας υπενθυμίσουμε πως ο πρώην δήμαρχος κ. Κουντούρης 13 χρόνια πριν είχε καταργήσει το θεσμό αυτό υπερασπίζοντας τη σκέψη πως παρέπεμπε σε ήθη και έθιμα άλλων εποχών. Ο Σύλλογος εξ αρχής επισήμανε στους αρμοδίους τις αντιρρήσεις και τα προβλήματα που θα ενέκυπταν και για οποιαδήποτε σκέψη λειτουργίας παζαριού εντός της πόλης,  τη θεωρεί αδιανόητη και “επικίνδυνη”.  Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει εκφράσει επίσημα τις προτάσεις τους στο Δήμο Βόλου και στο Επιμελητήριο Μαγνησίας για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση της πόλης ως τόπος τουρισμού, προσελκύοντας με ενδιαφέρον  τους επισκέπτες άλλων περιοχών της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.    

Σε συχνές συναντήσεις με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας εξέφρασε τις αντιρρήσεις για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κυρίως για την πεζοδρόμηση των οδών  Σπ. Σπυρίδη και Σωκράτους. Ακόμη, κατέθεσε τις προτάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο εμπορικό κέντρο της πόλης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου προτίθεται να απευθυνθεί στην αρμόδια Επιτροπή Διακανονισμού για τις Εμπορικές Μισθώσεις της Περιφέρειας όπως προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4013/2011 (ΦΕΚ 204Α/15.9.2011), η οποία είναι εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή του μισθώματος των εμπορικών μισθώσεων του π.δ. 34/1995 (Α΄ 30). Όσοι εκμισθωτές ακινήτων επιθυμούν αναπροσαρμογή μισθώματος, να απευθυνθούν στα κατά τόπο γραφεία του Συλλόγου για να κινήσουμε ομαδικά τη διαδικασία αυτή.