Εκτάκτως συνεκλήθη σήμερα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου με σκοπό να συζητηθούν μέτρα για την αποκατάσταση ζημιών και αποζημιώσεων των πληγεισών εμπορικών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία «Daniel».
Τα μέλη αποφάσισαν να αποσταλεί επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία, Υπ. Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών, Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και με κοινοποίηση στους Βουλευτές Μαγνησίας, την Περιφέρεια Μαγνησίας & Σποράδων, τον Δήμο Βόλου,  το Επιμελητήριο Μαγνησίας, την ΕΣΕΕ και την Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας,  όπου αιτούνται επιτακτικά τα παρακάτω μέτρα στήριξης, αποζημιώσεων και αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel»,  που έπληξε την περιοχή της Μαγνησίας και τις Σποράδες από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου αιτείται επιτακτικά να εφαρμοστούν μέτρα αποζημιώσεων, στήριξης και αποκατάστασης ζημιών όπως υλοποιήθηκαν σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων και των συνεπακόλουθων πλημμυρών αυτών.
Συγκεκριμένα αιτούμαστε:
1ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
Αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
2ον. Αποζημιώσεις σε υποδομές.
Χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία «Daniel».
3ον. Εφάπαξ κι άμεση ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, χωρίς προϋποθέσεις δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων.
Χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης, με μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα (6.000 ευρώ) και σε επιχειρήσεις (10.000 ευρώ) που επλήγησαν από τη θεομηνία
4ον. Αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη θεομηνία.
Καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση τους, χορήγηση προκαταβολής ως μέρος της αποζημίωσης, πλαίσιο ενισχύσεων που αφορούν τις ζημίες από αποθηκευμένα προϊόντα και μέσα παραγωγής, όπως το έγγειο κεφάλαιο.
5ον. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
6ον. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
Οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν μέτρα προστασίας και στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα
7ον. Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες περιοχές.
Αναστολή της διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων των περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία από το φαινόμενο «Daniel».
8ον. Προστασία της εργασίας στις πληγείσες περιοχές.
Προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών εντός του επόμενου τριμήνου, με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στο ύψος του κατώτατου μισθού στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους.
9ον. Διευκολύνσεις μέσω παρατάσεων σε προθεσμίες του υπουργείου Οικονομικών.
10ον. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές.
11ον. Εφαρμογή ακατάσχετου ενισχύσεων για τις καταστροφές.
Αφορολόγητο και ακατάσχετο της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία της κακοκαιρίας “Daniel”και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες, χωρίς την ένταξή τους στον κανονισμό De Minimis.
12ον. Απαλλαγή ενοικίου για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 με ταυτόχρονη αποζημίωση του εκμισθωτή ανεξαρτήτου ΚΑΔ.
13ον. Δημιουργία τραπεζικού προϊόντος δανεισμού (όπως ΤΕΠΙΧ).
Να οριστεί μεγαλύτερος προϋπολογισμός για τις πληγείσες περιοχές και να καλύπτεται μέχρι το 40% του τζίρου της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.
*Τα παραπάνω θα πρέπει να εφαρμοστούν ανεξαρτήτου ΚΑΔ και μεγέθους επιχείρησης.

Η επείγουσα κατάσταση της επαναλειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων μας τους καλεί να λάβουν άμεσες και τάχιστες αποφάσεις και να επιληφθούν τη μέριμνα των πληγεισών επιχειρήσεων. Η αποκατάσταση των καταστροφικών συνεπειών είναι σχεδόν ανεπανόρθωτη, ωστόσο επιβάλλεται να δοθούν σε όλους τους πληγέντες ενισχύσεις για την οικονομική και βιοτική τους συνέχεια.

Επιδιώκουμε να γίνει καθολικά αποδεκτό το αίτημα μέτρων  αποζημιώσεων, στήριξης και αποκατάστασης ζημιών πληγεισών εμπορικών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία «Daniel» .