Χθες, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου,  ο Πρόεδρος του ΕΣΒ, κ. Οντόπουλος Απ., και ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΒ, κ. Σακελάρης Γεωρ.,  Μετέβησαν στην περιοχή των Παλαιών προκειμένου να επισκεφθούν τις επιχειρήσεις που επλήγησαν καταστροφικά από την πλημμύρα της κακοκαιρίας «Daniel». Οι επιχειρήσεις των Παλαιών καθρεφτίζουν μέχρι και σήμερα την παλιά εμπορική παραδοσιακή επιχειρηματικότητα. Ως επι των πλείστων είναι επιχειρήσεις αποικιακών ειδών, βιομηχανικών, γεωργικών και αλιευτικών ειδών, ζωοτροφικής παραγωγής που είναι απαραίτητες για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο .

Δυστυχώς, η πλημμύρα των τελευταίων ημερών μετέτρεψε την όμορφη περιοχή των παλιών σε λασπότοπο και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  Η κατάσταση της περιοχής είναι εξαιρετικά δύσκολη κι επείγει άμεσα και με γρήγορες παρεμβάσεις να αποκατασταθούν η υγιεινή της περιοχής αλλά και η ασφάλεια των κατοίκων κι εμπόρων.

Εξαιτίας των όγκων ζωοτροφών που υπήρξαν και αλλοιώθηκαν  από τα λασπόνερα η δυσοσμία είναι ανυπόφορη και είναι επείγον να επανέλθει η υγειονομική ασφάλεια της περιοχής. Τα μολυσμένα νερά των ποταμών κατέληξαν στην περιοχή θέτοντας τα Παλιά σε εστία μόλυνσης.

Εκτός των άλλων, στην προσπάθεια τους οι έμποροι αλλά και οι κάτοικοι να διασώσουν τα εμπορεύματα τους και τις περιουσίες τους γίνονται θύματα επιτηδείων που κάνουν πλιάτσικο. Είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθει η ασφάλεια των πολιτών και της ιδιοκτησίας τους από τις υπεύθυνες αρχές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στηρίζει τα αιτήματα του Συλλόγου «Παλιό Λιμεναρχείο Βόλου», τα οποία είναι τα εξής:

  • Να μαζευτούν άμεσα τα λασπόνερα από όλους τους δρόμους του Παλαιού Λιμεναρχείου. Μαζί με το φορτωτικά να υπάρχουν και φορτηγά για να απομακρύνουν τη λάσπη.
  • Να έρθει άμεσα μηχάνημα του Δήμου ή ιδιώτης να τραβήξει τη λάσπη από τα φρεάτια ώστε να ξεβουλώσουν. Πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί το νερό από την περιοχή, δεν πρέπει να παραμείνει ο βούρκος αυτός.
  • Να έρθει υδροφόρα και να πλύνει τους δρόμους ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με μικρόβια και μολύνσεις. Στο Παλαιό Λιμεναρχείο έχουν καταλήξει όλα τα νερά της πόλης, των ποταμών και των υπονόμων.
  • Να έρθουν στη γειτονιά άμεσα κάδοι απορριμμάτων, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να αποθέτουν τα κατεστραμμένα αντικείμενα αλλά και τα προϊόντα ψυγείου που έχουν χαλάσει κι έχουν αρχίσει να μυρίζουν. Οι κάδοι αυτοί να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Να τεθεί σε λειτουργία η αντλία που υπάρχει για να στέλνει τα νερά στη θάλασσα σε περίπτωση βροχόπτωσης. Να ελεγχθεί ότι είναι λειτουργική και η γεννήτρια που υπάρχει για την περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  • Άμεση ενίσχυση των οικογενειών που έχουν εγκαταλείψει το σπίτι τους κι αντιμετωπίζουν άμεσα οικονομικά προβλήματα.
  • Να προγραμματιστεί άμεσα έργο που θα επιλύει το πρόβλημα με τη διέλευση του νερού από τη γειτονιά στο λιμάνι.
  • Να έρθει άμεσα η πολιτική προστασία στην περιοχή για την καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.
  • Να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι θα υπάρχουν αποζημιώσεις αλλά και να ανακοινωθούν μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων (μειωμένη τιμή ρεύματος και νερού, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση εισφορών κ.α.)

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ζητά την άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση της περιοχής και τη γρήγορη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.