Σε διαβούλευση έχει τεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο προσπαθεί να περάσει γρήγορα καθώς καθόρισε ένα πολύ σύντομο χρονικό περιθώριο για κατάθεση προτάσεων από τους αρμόδιους φορείς.  Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται τα αιτήματα των εμπόρων καταθέτοντας προς ψήφιση ένα φορολογικό νομοσχέδιο, στον οποίο ο μεγάλος χαμένος είναι η μικρομεσαία επιχείρηση.
Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση αδιαφόρησε για  τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία έχουμε καταθέσει επανειλημμένως στους τοπικούς Βουλευτές, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έχουν ανακοινωθεί στις τελευταίες διαμαρτυρίες των επαγγελματικών και εμπορικών συνδικαλιστικών οργάνων. Η μικρή επιχείρηση βάλλεται ξανά και ξανά, αφού κανείς δεν έχει μεριμνήσει για μέτρα φοροελάφρυνσης της.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να συμπεριληφθούν εκ νέου μέτρα που αφορούν τη φορολογία της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, έχουν αποσταλεί τα εξής:

  1. Άμεση κι όχι σταδιακή κατάργηση του άδικου τέλους επιτηδεύματος.
  2. Επαναφορά σε μόνιμη πλέον βάση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
  3. Μείωση των υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ, του μειωμένου στο 11% από 13% και του γενικού, στον οποίο εμπίπτουν και τα καύσιμα, στο 20% από 24%.
  4.  Άμεση θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού.
  5. Θεσμοθέτηση και νομική κατοχύρωση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης, με βασικό κριτήριο την πραγματοποίηση άνω του 50% του τζίρου της κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η εποχική εμπορική επιχείρηση θα συμμετέχει ισότιμα σε όλα τα ευεργετικά μέτρα που προβλέπονται για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου.
  6. Αύξηση του εθνικού ορίου απαλλαγής ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις από τα 10.000 € στα 20.000 € και επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ στις εξαγωγικές μονάδες.
  7. Περαιτέρω αποκλιμάκωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών των Νομικών προσώπων (ΦΕΝΠ) από το 22% στο 20%.
  8. Μείωση κατά 50% δημοτικών τελών για εισοδήματα ως και 12.000€.
  9. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ και για την ακίνητη περιουσία των εταιρειών, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα.
  10. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους μη μισθωτούς στα 12.000€ , προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε προστατευμένο μέλος και διασύνδεσή του με την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων.
  11. Πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους τόσο για τα φυσικά (ατομικές επιχειρήσεις) όσο και τις εταιρείες.
  12. Οριστική κατάργηση των παρωχημένων και άδικων τεκμηρίων διαβίωσης και αντικατάστασή τους από το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο.
  13. Θέσπιση μίας ενιαίας, ελκυστικότερης και ομογενοποιημένης πάγιας ρύθμισης 48 μηνιαίων δόσεων για τακτικές και έκτακτες οφειλές από κάθε αιτία, τόσο προς την Εφορία όσο και στα Ασφαλιστικά ταμεία, με τις πρώτες 24 δόσεις να απαλλάσσονται επιτοκιακών επιβαρύνσεων, ενώ από την 25η και για το σύνολο των επιλεγόμενων δόσεων θα επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 2,5%.
  14. Βελτίωση της διαλειτουργικότητας και ροής ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, e – ΕΦΚΑ/”Εργάνη”), για την ταχύτερη και ποιοτικότερη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις.
  15. Κατάργηση του παρωχημένου φόρου Πολυτελείας.
  16. Αναστολή εφαρμογής των αναγκαστικών μέτρων της Εφορίας και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τους μικρούς επαγγελματίες .
  17. Διαγραφή όλων των τόκων και των προστίμων που αφορούν εφορία και τράπεζες.
  18. Διαγραφή χρεών ατομικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, ειδικότερα διαγραφή τόκων, προστίμων του ποσού που προκύπτει από τα χρέη της εισφοράς υγείας
  19. Προστασία της μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

Είναι καιρός η κυβέρνηση να αναλογιστεί τις μεγάλες ευθύνες και τα διαχρονικά λάθη που έχουν οδηγήσει την εμπορική δραστηριότητα στην ύφεση και τον μικρομεσαίο έμπορο και επαγγελματία σε απόγνωση. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις και μέτρα μακροπρόθεσμης ανάκαμψης για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας.