Κατηγορία Ιούνιος, 2020

Περαιτέρω προστασία των επιταγών για τις επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα (εμπόριο, υπηρεσίες) των οποίων ο τζίρος Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2019 υπερβαίνει το 50% του κύκλου εργασιών ολόκληρου του έτους

0

Στο σχέδιο νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις που συζητείται προς ψήφιση στην Βουλή, εντάχθηκε την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουνίου, μία πολύ ενδιαφέρουσα για τον εμπορικό κόσμο τροπολογία, η οποία επεκτείνει την προστασία των επιταγών για τις επιχειρήσεις που έχουν τουριστικό πρόσημο, επιχειρώντας για πρώτη φορά την εισαγωγή μιας πειστικής μεθόδου σαφούς προσδιορισμού τους.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εν λόγω τροπολογίας:

 1. Επιταγές του δεύτερου 15νθημέρου του Μαρτίου (από 15-3-2020 έως 30-3-2020) που έληξαν, εμφανίστηκαν, δεν πληρώθηκαν και δεν έχει εκδοθεί γι’ αυτές διαταγή πληρωμής,δεν καταχωρούνται στον Τειρεσία εφόσον εξοφληθούν μέσα σε 75 ημέρες από την δημοσίευση του νέου νόμου, όταν αυτός ψηφιστεί.  Η διάταξη συμπίπτει με τις θέσεις της ΕΣΕΕ, η οποία από την αρχή επέμενε προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ότι το αρχικό διάστημα προστασίας από 30 Μαρτίου έως 31 Μαΐου δεν ήταν επαρκές και έπρεπε να διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τις επιταγές Μαρτίου.
 2. Επιταγές που έληξαν ή λήγουν μέσα στο διάστημα από 1-6-2020 έως 15-7-2020 δεν καταχωρούνται στον Τειρεσία, εφόσον εξοφληθούν μέσα σε 75 ημέρες από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.  Το μέτρο θα ισχύσει για τις επιταγές του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία/πρακτορεία) και επιπλέονγια τις επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα (εμπόριο, υπηρεσίες) των οποίων ο τζίρος των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2019 υπερβαίνει το 50% του κύκλου εργασιών ολόκληρου του έτους (2019).Η ένταξη στο νόμο της συγκεκριμένηςμεθόδου καθορισμού μιας διευρυμένης επιχειρηματικότητας του τουρισμού, η οποία για πρώτη φορά επιχειρείται με συστηματικό τρόπο, αποτελεί σημαντική θεσμική παρέμβαση και μια καλή αρχήπρος την διαμόρφωση πλέον μίας συναντίληψηςότι ο τουρισμός δεν περιορίζεται μόνο στην διαμονή αλλά περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυξημένη σημασία για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Φαίνεται έτσι να δημιουργείται πλέον μια διέξοδος για τις εποχικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από το ελλειμματικό φετινό τουριστικό ισοζύγιο, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.  Όπως είναι αυτονόητο, ο δρόμος για τον σαφή προσδιορισμό και την οριοθέτηση της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης του τουρισμού τώρα ανοίγει και ελπίζουμε στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό. Υπάρχουν πολλά ακόμη κριτήρια και επιχειρήματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, καθώς και πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως είναι η έμμεση μείωση του καταβαλλόμενου μισθώματος καθ’ όλη την τουριστική σεζόν, μέσω της επιδότησης ενός μεγάλου μέρους του από τα υφιστάμενα προγράμματα ενίσχυσης.  Είναι όμως σημαντικό, ότι τα αρμόδια Υπουργεία δείχνουν πλέον να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και ανοίγουν μία δίοδο για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας που δρα συμπληρωματικά στην τουριστική διαμονή, η οποία έχει σημαίνοντα ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και δικές της, ξεχωριστές ανάγκες. 

Επί της ουσίας του νομοθετήματος που αφορά την προστασία των επιταγών, το νέο πλαίσιο που εισάγεται έχει διαφορές από το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, οι επιταγές της περιόδου 30 Μαρτίου – 31 Μαΐου είχαν το προνόμιο της πλήρους αναστολής της λήξης, εμφάνισης και σφράγισης, ενώ η πληρωμή τους μπορούσε να γίνει μόνο προαιρετικά.  Με τις προς ψήφιση διατάξεις, οι επιταγές από 1ης Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου θα λήγουν κανονικά και θα σφραγίζονται αλλά δεν θα καταχωρούνται στον Τειρεσία, εφόσον πληρωθούν μέσα σε 75 ημέρες από την εξατομικευμένη λήξη της κάθε επιταγής. Με το άρθρο 38 του ν. 4690/2020, δόθηκε παράταση για 60 ημέρες της αναστολής προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών της περιόδου 30 Μαρτίου – 31 Μαΐου σε επιχειρήσεις επιλεγμένων κλάδων του τουρισμού (διαμονή, στάθμευση, ταξιδιωτικά πρακτορεία, οργανωμένες μεταφορές).  Πλέον η προστασία αυτή επεκτείνεται και στις αυτές ως άνω επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα (εμπόριο, υπηρεσίες) των οποίων ο τζίρος των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2019 υπερβαίνει το 50% του κύκλου εργασιών ολόκληρου του έτους (2019).  Άρα οι επιταγές των εμπορικών επιχειρήσεων σε τουριστικές αγορές με λήξη από 30 Μαρτίου έως 31 Μαΐου, προστατεύονται απολύτως (και ως προς την ποινική τους διάσταση) μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Αυγούστου. 

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ»

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με το αδειοδοτημένο, από το Υπουργείο Παιδείας, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «KS STUDIES», το οποίο είναι σε θέση να διοργανώσει δωρεάν για τα μέλη του Συλλόγου σεμινάριο με θέμα «Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19», με την υποστήριξη ειδικών συμβούλων επιχειρήσεων.

Η ορθή διαχείριση της διασποράς του κορωνοϊού, η λήψη υγειονομικών μέτρων και η διατήρηση της ομαλής κατάστασης μη εξάπλωσης της νόσου COVID-19 είναι ακόμη και τώρα επιτακτική ανάγκη. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να προετοιμάσουμε κατάλληλα κάθε επιχειρηματία για τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές, οι οποίες οφείλονται να τηρούνται για μια πόλη υγιή, για μια αγορά ανοιχτή.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η διατήρηση της αξιοπιστίας της χώρας μας στην Υγεία και Ασφάλεια .

Αδιαπραγμάτευτος στόχος λοιπόν είναι η υγεία και η ασφάλεια για όλους, προσωπικό, επισκέπτες, τοπικές κοινωνίες. Η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από κάθε επιχείρηση που θα υποδεχθεί πελάτες, είναι απόλυτη δέσμευση της επιχειρηματικής ηθικής.

Καλούμε τα μέλη μας να παρακολουθήσουν το σεμινάριο για την  υιοθέτηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών ,  καθώς η υιοθέτηση τους και η συμμόρφωση τους με τα πρωτόκολλα θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπορούν να εγγυηθούν στους πελάτες τους ότι τηρούνται οι αρχές προστασίας της υγιεινής και ασφάλειας, συνιστώντας ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας .

Θα πραγματοποιηθούν τρία (3) σεμινάρια στις εξής ημερομηνίες: Τετάρτη 1 Ιουλίου, Τετάρτη 8 Ιουλίου και Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 18:30 -21:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων Επιμελητηρίου Μαγνησίας (Δημητριάδος 176, 2ος όροφος). Για τη συμμετοχή σας παρακαλούμε επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στη γραμματεία του Εμπορικού Συλλόγου 2421025479 ή ηλεκτρονικά στο info@esv.gr προκειμένου να έγκαιρα να κρατήσετε θέση για τις παραπάνω ημερομηνίες, καθώς λόγω υγειονομικών περιορισμών οι θέσεις είναι ολιγομελείς. Στο τέλος της παρακολούθησης δίνεται σχετική βεβαίωση συμμετοχής.

Παράταση και διεύρυνση Επιστρεπτέας Προκαταβολής

0

Μετά από σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε η παράταση της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία έληγε χθες τα μεσάνυχτα και μάλιστα η ολιγοήμερη επέκταση που δόθηκε, συνοδεύεται από περισσότερο ελαστικά κριτήρια ένταξης σε αυτήν.

Συγκεκριμένα:

 1. Παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020.
 2. Τροποποιείται η σχετική Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η νέα τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου από την Ε.Ε., επιτρέποντας την ένταξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές στις 31-12-2019. Διευρύνεται έτσι το πεδίο εφαρμογής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης αυτών των επιχειρήσεων που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι στον 2ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport.

Αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των πληττόμενων επιχειρήσεων κατά την πανδημία

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ πραγματοποίησαν έρευνα που αφορά την αποτίμηση των μέτρων στήριξης κατά την πανδημία COVID-19, διερευνώντας την ανταπόκριση των τοπικών επιχειρήσεων και καταγράφοντας προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID – 19

Αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας

Α. Βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων του δείγματος

 • Το 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και από εκείνες οι μισές στο λιανικό εμπόριο ένδυσης-υπόδησης.
 • Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, περίπου 7 στις 10 είναι ατομικές επιχειρήσεις.
 • Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων του δείγματος λειτουργεί πάνω από 30 έτη και το ένα έκτο άνοιξε εντός της τελευταίας δεκαετίας.
 • Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων δεν απασχολούν κανέναν μισθωτό υπάλληλο.
 • Μια στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος κάνει διαδικτυακές πωλήσεις καθώς και το 4% του δείγματος ξεκίνησε την υπηρεσία διαδικτυακών πωλήσεων μετά την έναρξη της πανδημίας.

Β. Αντιλήψεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

 • Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του δείγματος περίπου το 90%, ανέστειλε τη λειτουργία και το 95% ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάση ΚΑΔ
 • Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του δείγματος (93%) εντάχθηκαν στο μέτρο καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δύο στις τρεις στο μέτρο μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης και τέσσερις στις δέκα στο μέτρο έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών.
 • Ένας στους έξι επιχειρηματίες δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα στήριξης ενώ τέσσερις στους δέκα δήλωσαν ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα εν λόγω μέτρα.
 • Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι οι διαδικασίες ένταξης στα μέτρα δεν ήταν περίπλοκές καθώς και ότι ενημερώθηκαν εύκολα για το τι χρειαζόταν να κάνουν ώστε να ενταχθούν.

Γ. Αξιολόγηση μέτρων στήριξης

 • Το πιο σημαντικό μέτρο στήριξης βάσει της έρευνας ήταν η «μείωση του μισθώματος» με επτά στους δέκα επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, να δηλώνουν ότι ήταν πολύ ή αρκετά σημαντικό. Ακολουθεί η «έκπτωση 25% των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες» με το 56% των ερωτώμενων να το αξιολογεί σημαντικό.
 • Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τα μέτρα «αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών», «Αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων της επιχείρησης» και «Καταβολή μειωμένου δώρου Πάσχα» είναι και αυτά πολύ ή αρκετά σημαντικά.

Δ. Βαθμός αισιοδοξίας

 • Το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα επανέλθει σε κανονικό επίπεδο λειτουργίας σε ένα έτος, το 24% θεωρεί νωρίτερα από ένα έτος, το 19% αργότερα από ένα έτος και ένα 4% εκτιμά ότι δεν θα επανέλθει ποτέ στα ίδια επίπεδα.
 • Μια στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2020, ενώ για μία στις πέντε θα εξαρτηθεί εάν υπάρξει και 2ο κύμα του covid19.

Εκτός από τις κλειστού τύπου ερωτήσεις που παρουσιάζονται και διαγραμματικά παρακάτω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε από τις επιχειρήσεις στη διατύπωση προτάσεων. Σημαντικό τμήμα των προτάσεων αφορά στη χρηματοδότηση και στο ζήτημα της ρευστότητας.  Στους παρακάτω πίνακες αποτυπώνονται ενδεικτικά οι προτάσεις των επιχειρηματιών για τη διεύρυνση και εμπλουτισμό των ήδη υπαρχόντων μέτρων αλλά και προτάσεις σχετικά με νέα μέτρα.

Πίνακας 1: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΏΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
ΜΕΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ  ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ ● Υψηλότερη των 800 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού
Κρατική επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων ● Παροχή άτοκων δανείων σε επιχειρήσεις και ευνοϊκότερες συνθήκες σύναψης με παροχή «περιόδου χάριτος»
 Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων/Επιταγών κ.α. ● Παράταση εξόφλησης των επιταγών  
Μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης 40%, μόνο για υπόχρεους που έκλεισαν με κρατική εντολή ● Μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης 40% για όλο το 2020  
ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ● Καθολική ισχύ όλων των μέτρων σε όλους τους κλάδους του εμπορίου και ειδικά σε όσους έθεσαν τη λειτουργία της επιχείρησης σε αναστολή με κρατική εντολή
Πίνακας 2: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ●Μείωση φόρων ●Κατάργηση Τέλους επιτηδεύματος ● Διαγραφές οφειλών ● Μείωση του φορολογικού συντελεστή καθώς και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) (Ιδανικά από 24% στο 15%)
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ● Παροχή κρατικών εγγυήσεων σε κάποιο ποσοστό σε προγράμματα επιδοτήσεων ● Κρατικές Επιχορηγήσεις- Χρηματοδότηση της αγοράς- Παροχή κεφαλαίων κίνησης ● Ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών ●  Οικονομική ενίσχυση του αγροτικού τομέα ● Δυνατότητα μη επιστροφής των επιδοτήσεων
ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ● Οριστική πάταξη παρεμπορίου ● Προωθητική καμπάνια της ΕΣΕΕ με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην αγορά ● Ενημέρωση- Διαβεβαίωση του καταναλωτικού κοινού  ότι οι επιχειρήσεις τηρούν ρητά τα μέτρα προστασίας, ώστε να ενταθεί η επισκεψιμότητα στα καταστήματα και να περιοριστεί το αίσθημα του φόβου

Στη συνέχεια ακολουθούν αναλυτικά οι πίνακες αποτελεσμάτων και τα σχετικά διαγράμματα των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Α. Βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων του δείγματος

1. Κλάδος δραστηριότητας
Χονδρικό εμπόριο 8%
Λιανικό ένδυση-υπόδηση 40%
Άλλο λιανικό εμπόριο 43%
Άλλη δραστηριότητα 4%
ΔΑ 5%
Σύνολο 100%
2. Νομική μορφή
ΑΤΟΜΙΚΗ 73%
ΟΕ/ΕΕ 20%
ΑΕ/ΕΠΕ 1%
ΑΛΛΗ 4%
ΔΑ 2%
Σύνολο 100%
3. Έτη λειτουργίας
1-10 έτη 14%
11-20 έτη 28%
21-30 έτη 22%
31 και πάνω 31%
ΔΑ 5%
Σύνολο 100%
4. Μισθωτοί
Κανένας 30%
Τουλάχιστον ένας 70%
Σύνολο 100%
5. Η επιχείρηση σας πραγματοποιεί διαδικτυακές πωλήσεις;
ΝΑΙ και έκανε πριν την έναρξη της πανδημίας 8%
ΝΑΙ και ξεκίνησε μετά την έναρξη της πανδημίας 4%
ΟΧΙ 84%
ΔΑ 4%
Σύνολο 100%

Β. Αντιλήψεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

6. Η επιχείρηση σας ανέστειλε τη λειτουργία της στις 18/3 με κρατική εντολή;
ΝΑΙ 89%
ΟΧΙ 11%
Σύνολο 100%
7. Η επιχείρηση ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα ΚΑΔ  
ΝΑΙ 94%
ΟΧΙ 1%
ΔΑ 5%
Σύνολο 100%
8. Σε ποια από τα παρακάτω μέτρα εντάχθηκε η επιχείρησή σας;
Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ 93%
Μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης 40% 64%
Έκπτωση 25% ασφαλιστικών εισφορών για ελ. επαγγελματίες/μη μισθωτοί 38%
Αναστολή πληρωμής φόρων 25%
Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων/Επιταγών κ.α. 23%
Καταβολή μειωμένου δώρου Πάσχα από τους εργοδότες έως και 30/6 22%
Αναστολή για 3 μήνες ρυθμισμένων οφειλών σε δόσεις στον ΕΦΚΑ και για 4 μήνες στην Εφορία 21%
Αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων της επιχείρησης 20%
Ειδικό μέτρο «επιστρεπτέας προκαταβολής» για Εργοδότες, ΦΠ & ΝΠ 17%
Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών 16%
Έκπτωση 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης κάλυψης φορολογικών υποχρεώσεων 14%
Κρατική επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων 7%
9.  Σε γενικές γραμμές πόσο ικανοποιημένος είστε από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα;
ΠΟΛΥ 1%
ΑΡΚΕΤΑ 16%
ΜΕΤΡΙΑ 38%
ΛΙΓΟ 20%
ΚΑΘΟΛΟΥ 23%
ΔΑ 2%
Σύνολο 100%
10. Πόσο περίπλοκες θεωρείτε ότι είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για την ένταξη της επιχείρησης στα μέτρα;
ΠΟΛΥ 11%
ΑΡΚΕΤΑ 34%
ΛΙΓΟ 34%
ΚΑΘΟΛΟΥ 12%
ΔΑ 9%
Σύνολο 100%
11.  Πόσο εύκολα ενημερωθήκατε για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να ενταχθείτε σε κάποιο μέτρο;
ΠΟΛΥ 10%
ΑΡΚΕΤΑ 43%
ΛΙΓΟ 39%
ΚΑΘΟΛΟΥ 2%
ΔΑ 6%
Σύνολο 100%

Γ. Αξιολόγηση μέτρων στήριξης

12. Πόσο σημαντικά κρίνετε τα παρακάτω μέτρα
  ΠΟΛΥ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΤΡΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΑ
Q11.1. Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ 15% 24% 22% 24% 14% 1%
Q11.2. Ειδικό μέτρο «επιστρεπτέας προκαταβολής» για Εργοδότες, ΦΠ & ΝΠ 14% 32% 12% 26% 11% 5%
Q11.3. Αναστολή πληρωμής φόρων 13% 29% 21% 23% 9% 5%
Q11.4. Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων/Επιταγών κ.α. 17% 28% 20% 23% 9% 3%
Q11.5. Κρατική επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων 10% 34% 16% 23% 9% 8%
Q11.6. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών 15% 37% 17% 22% 5% 4%
Q11.7. Έκπτωση 25% ασφαλιστικών εισφορών για ελ. επαγγελματίες/μη μισθωτοί 18% 38% 18% 15% 7% 4%
Q11.8. Αναστολή για 3 μήνες ρυθμισμένων οφειλών σε δόσεις στον ΕΦΚΑ και για 4 μήνες στην Εφορία 13% 31% 21% 24% 9% 2%
Q11.9. Έκπτωση 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης κάλυψης φορολογικών υποχρεώσεων 11% 30% 27% 20% 8% 4%
Q11.10. Αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων της επιχείρησης 8% 42% 21% 15% 4% 10%
Q11.11. Καταβολή μειωμένου δώρου Πάσχα από τους εργοδότες έως και 30/6 5% 43% 20% 14% 8% 10%
Q11.12. Μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης 40%, μόνο για υπόχρεους που έκλεισαν με κρατική εντολή 22% 50% 16% 10% 1% 1%
Πόσο σημαντικά κρίνετε τα παρακάτω μέτρα
  ΠΟΛΥ /ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΤΡΙΑ ΛΙΓΟ/ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΑ
Q11.1. Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ 39% 22% 38% 1%
Q11.2. Ειδικό μέτρο «επιστρεπτέας προκαταβολής» για Εργοδότες, ΦΠ & ΝΠ 46% 12% 37% 5%
Q11.3. Αναστολή πληρωμής φόρων 42% 21% 32% 5%
Q11.4. Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων/Επιταγών κ.α. 45% 20% 32% 3%
Q11.5. Κρατική επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων 44% 16% 32% 8%
Q11.6. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών 52% 17% 27% 4%
Q11.7. Έκπτωση 25% ασφαλιστικών εισφορών για ελ. επαγγελματίες/μη μισθωτοί 56% 18% 22% 4%
Q11.8. Αναστολή για 3 μήνες ρυθμισμένων οφειλών σε δόσεις στον ΕΦΚΑ και για 4 μήνες στην Εφορία 44% 21% 33% 2%
Q11.9. Έκπτωση 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης κάλυψης φορολογικών υποχρεώσεων 41% 27% 28% 4%
Q11.10. Αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων της επιχείρησης 50% 21% 19% 10%
Q11.11. Καταβολή μειωμένου δώρου Πάσχα από τους εργοδότες έως και 30/6 48% 20% 22% 10%
Q11.12. Μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης 40%, μόνο για υπόχρεους που έκλεισαν με κρατική εντολή 72% 16% 11% 1%

Δ. Βαθμός αισιοδοξίας

13. Πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψει η επιχείρησή σας σε ένα κανονικό επίπεδο λειτουργίας;
ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ 6%
ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ 5%
ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ 12%
ΣΕ 1 ΕΤΟΣ 40%
ΣΕ 2 ΕΤΗ 10%
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΕΤΗ 5%
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ 4%
ΔΑ 17%
14.  Πόσο πιθανόν είναι να κλείσει η επιχείρηση οριστικά μέχρι το τέλος του 2020;
ΠΟΛΥ 1%
ΑΡΚΕΤΑ 8%
ΛΙΓΟ 25%
ΚΑΘΟΛΟΥ 45%
ΔΑ 22%

Ημέρα εορτασμού Αγίου Πνεύματος για τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας.

0

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας προτείνουν στα μέλη τους, συναδέλφους εμπόρους κι επιχειρηματίες να παραμείνουν κλειστά την ημέρα εορτασμού  του Αγίου Πνεύματος,  Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020.

Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως ‘’Εθιμική‘’ αργία που τηρείται από το σύνολο των επιχειρήσεων της πόλης μας καθώς και από άλλες περιοχές της χώρας.