Η κατάθεση στην Βουλή της τροπολογίας του έκτακτου φόρου για τα ακίνητα ήρθε να προστεθεί στις επικείμενες πληρωμές που ετσιθελικά πρέπει να κάνουμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος.  Η καθημερινότητα για το εμπόριο, το οποίο έχει φτάσει στα όριά του, γίνεται όλο και πιο ζοφερή για εμάς.  Μέτρα επί μέτρων εξαγγέλλονται, οι προηγούμενες διακηρύξεις διαψεύδονται από τις επόμενες και η ανησυχία είναι διάχυτη τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές.  Παράλληλα, όλες αυτές οι «συνεισφορές για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας»  έχουν υπερβεί ακόμα και τον ορισμό του  «φορολογικού παραλογισμού».  Κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι αύριο και μελλοντικά δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και τα έκτακτα τείνουν να γίνουν πιο μόνιμα από τα μόνιμα, την στιγμή που το Κράτος δεν είναι -και δεν πρόκειται να είναι- συνεπές προς καμία υποχρέωσή του απέναντί μας, χρηματική ή μη.

Δεν πρόκειται ποτέ να προτρέψουμε εμπόρους να χρησιμοποιήσουν τη «στάση πληρωμών» ως αντίδραση, αφού από μόνη της είναι το αποτέλεσμα της «παύσης εμπορίου». Οι Έλληνες έμποροι θα αντιδράσουμε σθεναρά στα νέα χαράτσια, αλλά πάντα  μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, ενώ έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι  είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε όσο και όσα  μας επιτρέπει η σημερινή κατάσταση. Αυτά που μας επιβάλλουν είναι υπεράνω των δυνατοτήτων μας, ενώ βρίσκονται πλέον κατά τη γνώμη μας εκτός των ορίων της νομιμότητας, όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταλήξουμε ως κοινωνία σε συνθήκες «κανιβαλισμού».

Για το λόγο αυτό, συστήνουμε σε όλα τα μέλη μας όταν θα καταβάλλουν τόσο την έκτακτη εισφορά όσο και το τέλος επιτηδεύματος να συνυποβάλλουν προς τις Δ.Ο.Υ. μαζί με την πρώτη δόση και τις συνημμένες δηλώσεις επιφύλαξης δικαιωμάτων που σας αποστέλλουμε.  Επίσης, για την διεκδίκηση της επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο σημειωτέον δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη, η δήλωση ρητής επιφύλαξης δικαιωμάτων θα υποβάλλεται προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΔΕΗ ΑΕ.

Ακόμη και εάν γνωρίζουμε ότι οι δικαστικές κρίσεις θα έρθουν πολύ αργότερα, εντούτοις η κατάθεση των δηλώσεων επιφύλαξης από μόνη της, δεν παύει να είναι μία πράξη συλλογικής αντίδρασης και διαμαρτυρίας, που έχει την δική της αυξημένη πολιτική σημασία.

Η ΕΣΕΕ ταυτόχρονα με τις δηλώσεις ρητής επιφύλαξης εξετάζει με νομικούς, δικηγορικούς συλλόγους  και τη νομική υπηρεσία της τα παρακάτω επίμαχα σημεία:

  1. Την επιβολή μη ανταποδοτικού χρέους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τη νομιμότητα είσπραξης δημοσίου εσόδου μέσω εισηγμένης ΑΕ.
  2. Την έλλειψη σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα από την απειλή διακοπής ενός κοινωνικού αγαθού όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τη δυνατότητα αποφυγής με την πληρωμή της κατανάλωσης του ρεύματος και των παγίων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  3. Την κατάθεση προσφυγής και αιτήσεων αναστολής στα διοικητικά δικαστήρια για πρόκληση ανεπανόρθωτης βλάβης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση λόγω δανειακών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων.

Για να δείτε τα υποδείγματα των ρητών δηλώσεων πατήστε πάνω στα παρακάτω:

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ Επί της καταβληθείσας έκτακτης εφάπαξ εισφοράς

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ Επί του καταβληθέντος Τέλους Επιτηδεύματος